Šta se tačno dešava sa našim organizmom dok smo pod stresom?

Dodajte komentar

Stres, briga i užurbanost su neke od negativnih odlika modernog društva. Svakodnevne obaveze mogu nas izložiti manjim ili većim količinama stresa.

Ukoliko ste pod hroničnim stresom, to će se na naše telo i organizam odraziti nepovoljno, a samim tim bićemo podložni zdravstvenim tegobama i problemima.

Odgovor tijela na stres započinje otpuštanjem hormona stresa, kortizola i epinefrina (adrenalina). Visok nivo ovih hormona može uticati na naše pamćenje i povećati sklonost ka anksioznosti i depresiji. Prema jednom istraživanju čak70 posto mladih pati od ove bolesti, a stres je glavni uzrok ovog problema današnjice.

Stresom ugrožavamo i respiratorni sistem. Disanje nam se ubrzava, a kod nekih osoba može doći do hiperventilacije. Kardiovaskularni sistem na stres odgovara ubrzanimotkucajima srca, a krvni pritisak raste. Dolazi do sužavanja arterija i povišenog nivoa holesterola, a time se povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Stres u malim količinama može djelovati podsticajno na naš imunitet i tada pomaže organizmu u odbrani od infekcija. Imunološki sistem ne može se izboriti sa hroničnim stresom i naš organizam je tada podložan infekcijama, aknama, alergijama i ekcemima. Naši mišići su napeti, borimo se sa jakim glavoboljama, a bolovi u ledjima i vratu su neke od posljedica koje hronični stres ima na mišićno-koštani sistem.

Kod žena stres može da utiče na menstrualni ciklus koji postaje neredovan. On  je tada praćen jačim bolom. Ukoliko stres traje duži vremenski period, na muškarce će se odraziti opadanjem nivoa testosterona. To može uticati na proizvodnju spermatozoida i izazvati erektilnu disfunkciju. Prostata i testisi su podložniji infekcijama.

Uočite stres na vrijeme i pružite mu otpor. Jedan od načina da mu se suprostavite jeste abdominalno disanje (disanje stomakom). U ovoj vježbi udisaćete na nos, a izdisati na usta. Akcenat je na izdisaju. Abdominalnim disanjem pokrećete dijafragmu, mišiće donjih rebara i mišiće abdomena. Na ovaj način ćete i usporiti srčani ritam i uvešćete sebe ustanje relaksacije.

Kada je riječ o oslobađanju stresa, vi se zapravo oslobadjate negativnih emocija. Na našem tijelu postoji anti-stres tačka čijom stimulacijom se možete osloboditi stresa. Drevni Kinezi su je zvali šen-men ili vrata raja. Tačka se nalazi u centru gornje trećine ušne školjke.Masiranjem ove tačke možete umanjiti glavobolju, stres, a uvećavate energiju.

ESR ( Emotional Stress Relief ) je tehnika koja pomaže da podstaknemo protok krvi u mozak, a to doprinosi stabilizaciji organizma i naših misli. Sjedite, zatvorite oči i spojite kažiprst  i srednji prst i njima nježno masirajte te dve tačke. Tada se fokusirajte na problem, na ono što je izazvalo stres kod vas i nastavite sa masažom dok se potpuno ne opustite.

Topli biljni čaj će vas učiniti opuštenijim. Čaj od cvijeta lipe i čaj od majčine dušice su najbolji izbor da se privremeno riješite nervoze i smanjite osjecaj tjeskobe. Čaj od kamilice opušta mišiće, dok lavanda svojim blagotvornim umirujućim svojstvima odlično djeluje napsihu i umanjuje napetost .

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *