Savjeti za ponašanje i odijevanje na poslovnim prijemima

Dodajte komentar

I poslovni prijem ima svoja pravila ponašanja koja vrijedi slijediti jer će igranje po pravilima pospješiti šanse da s prijema izađete sa sklopljenim poslom. 

Pogledajte pet savjeta o izgledu i ponašanju za vrijeme poslovnih prijema:

1. Odijelo za muškarce, haljina za žene
Dobro krojeno odijelo učiniće čuda za muškarca, a žene će se najbolje osjećati u haljini. Može to biti ista ona haljina koju ste tokom radnog dana nosili na poslu, samo je za posebnu prigodu obogatite nekim upečatljivim komadom nakita.

2. Manja torbica
Za večernje prilike haljina će opet biti prvi izbor za žene. Preporučuje se veliku poslovnu torbu zamijeniti manjom koja se drži u ruci. Na noge obucite kvalitetne salonke.

3. Doček i upoznavanje
Domaćin treba dočekati goste i međusobno ih upoznati. Ako nije na ulazu, gost treba prvo pozdraviti domaćina, zatim ostale goste. Takođe, pravilo je da se mladi predstavljaju starijima, niži rang višem te da se muškarci upoznaju sa ženama. Pri rukovanju je redoslijed obrnut – žena bi trebala prva pružiti ruku muškarcu, a starija osoba mlađoj.

4. Organizacija večere i hrane
Ako večeru organizujete u restoranu, nemojte zaboraviti i rezervisati sto. Pitajte ima li tko od gostiju alergiju na hranu ili slijedi poseban režim prehrane. Ako ste zvali na večeru, na vama je da podmirite račun.

5. Najčešće greške
Najčešće greške koje se događaju na poslovnim večerama  ili  prijemima su neodgovarajuća ponašanja vezana uz tjelesni stav: neprimjereno sjedenje, suviše dinamična gestikulacija priborom ili bez njega, širenje laktova koje je povezano s opasnosti da gurnemo osobu koja sjedi do nas, razna naginjanja iznad druge osobe, neodgovarajuće korištenje pribora za jelo, neodgovarajuć način konzumacije jela i pića.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *