Kotorska filijala Komercijalne banke: Bankari skidali novac sa računa pomoraca

Dodajte komentar

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv tri službenika kotorske filijale Komercijalne banke AD Budva zbog sumnje da su pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 250.000 eura podizanjem novca sa računa klijenata banke.Prema saznanju DN, optužnica je već prošla kontrolu pa će se već narednog mjeseca na optuženičkoj klupi Višeg suda u Podgorici naći Snežana Drašković, Dado Krivokapić i Jelena Janković.

Blagajnica kotorske filijale Komercijalne banke AD Budva Snežana Drašković sumnjiči se da je počinila krivično djelo “zloupotreba položaja u privrednom poslovanju”. Na teret joj se stavlja da je u periodu od aprila 2010. do aprila 1014. godine sa računa klijenata banke i to pomorca R.P, koji je u to vrijeme bio van Crne Gore, zatim D.M. i R.J. skidala novac i time sebi pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od 52.286,96 eura.

Osim toga, Drašković se sumnjiči i da je u periodu od 22.7.2013. do 7.2.2014. godine zloupotrebom svog položaja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom, sa računa klijenata banke Z.G., S.K. i B.K. prisvojila 150.938,10 eura. Za pribavljanje protivpravne koristi u navedenim iznosima, kako vjeruju u Tužilaštvu, Drašković je koristila pomoć optuženih kolega kojima je davala naloge za obradu i parafiranje spornih isplata.

Međutim, njeni saradnici su od tih malverzacija i sami imali korist, vjeruju u Tužilaštvu. Naime, Snežanin saradnik, drugooptuženi Dado Krivokapić, sumnjiči se da je kao blagajnik-likvidator zloupotrebom svog položaja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom, pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 64.071,29 eura. Djelo “zloupotreba položaja u privrednom poslovanju” je počinio time što je, kako se navodi u optužnici, sa računa klijenata B.D i pomorca R.P. u više navrata u periodu od 2010. do 2012. godine obradio i parafirao nekoliko naloga za isplatu sredstava sa računa klijenata banke. Iako je u optužnici u koju su DN imale uvid samo R.P. predstavljen kao pomorac, spekuliše se da su i ostali oštećeni klijenti banke bili upravo pomorci koji su se u trenutnku izvšenja djela nalazili van Crne Gore.

Krivokapićeva saradnica Jelena Janković, koja je u kotorskoj filijali Komercijalne banke takođe radila kao blagajnik likvidator, osumnjičena je da je 18.10.2013. godine, zloupotrebom položaja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom, pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 3.003,57 eura, na štetu S.K., klijenta banke.

Ona je, kako se sumnja, obradila nalog za isplatu devizne štednje ovog klijenta za navedeni iznos, zatim taj akt parafirala, dok je paraf za dualnu kontrolu stavio okrivljeni Krivokapić, navodi se u optužnici.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *