Jednostavnom formulom izračunajte koliko zabušavate na poslu

Dodajte komentar

Zabušavanje na poslu je ubičajena pojava, kod nekih manje, kod drugih malo više izražena, a jedno istraživanje iznjedrilo je jednostavnu formulu koja izračunava koliko zapravo “hvatamo krivine” tokom radnog vremena.

Šta god da je u uzrok ometanju i skretanju pažnje, namjernom ili slučajnom, čini se da to na kraju ispadne puno više vremena nego što bismo možda sami procijenili, pa zato postoje istraživanja koja se bave upravo time.

Jedno od novijih, koje je vodila Gloria Mark sa Univerziteta u Kaliforniji, pokazalo je da zaposleni u prosjeku jednu aktivnost drugom zamijene na svaka tri minuta i pet sekundi.

Prema njenim procjenama, potrebno je 25 minuta, tačnije 23 minuta i 15 sekundi da bi se zaposleni, nakon skretanja pažnje na drugu aktivnost, ponovo skoncentrisao na radni zadatak.

To znači da odvajanje 30 sekundi za Twitter, Facebook i slično, zapravo traje tih 30 sekundi plus pomenutih 23 minuta i 15 sekundi.

Ipak, istraživanje je pokazalo i to da bavljenje privatnim stvarima, ili, primjera radi, provjeravanje društvenih mreža za vrijeme radnog vremena, zapravo nije odmor, kako mnogi možda na to gledaju, već upravo suprotno.

Skretanje pažnje sa poslovnih obaveza zapravo povećava stres, doprinosi razdražljivosti i smanjuje produktivnost”, kaže Mark.

A da bismo ocijenili koliko zapravo vremena na poslu gubimo na aktivnosti koje nisu vezane za posao, procjena se zasniva na sljedećoj formuli:

Probajte da se sjetite koliko ste puta prekinuli posao i pomnožite to sa 25. To je broj minuta koje ste zabušavali tokom radnog vremena”, tvrdi Mark.

Istraživanje je trajalo tri i po godine, tokom kojih su posmatrači pratili rad zaposlenih u visokotehnološkim kompanijama i finansijskim firmama.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *