Aplikacija koja prepoznaje korupciju

Amerikanac Nik Rubin osmislio je novu aplikaciju koja može da detektuje prevarante među političarima u SAD. Ovaj zaluđenik za informatiku i šifrovanje predstavlja pravu prijetnju za nepoštene političare svojom efikasnom aplikacijom čiji je cilj borba protiv korupcije u američkim političkim krugovima.

Nazvana “Greenhouse”, aplikacija omogućuje korisniku da dobije detaljne informacije o aktivnostima članova Kongresa pukim skeniranjem stranica i članaka u štampi u kojima se pominju njihova imena.

Prelaskom miša preko imena određenog političara, korisnik istog trena dobija listu lobija koji su učestvovali u njegovoj kampanji, te mogućnost provjere iznosa koje je dotični dobio.

Sa “Greenhouseom”, izvori finansiranja političkih kampanja postaju svima distupni i građani mogu da provjere da li je političar za kog su glasali možda korumpiran ili u konfliktu interesa.

Želio bih da moja aplikacja služi sve partije. Ono što mene zabrinjava je ogromna količina novca koja se uliva u sistem. Kada ljudi budu informisani, moći će da odbace one koje motiviše samo novac, a ne principi”, objasnio je ovaj mladi idealista u izjavi za magazine “Vice”.

Check Also

MMF: Nova faza ekonomske krize, nastaviti sa stimulacijama iz javnih sredstava

Kriza izazvana pandemijom ušla je u novu fazu koja će zahtijevati fleksibilnost u cilju “održivog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *