Njemačka Bundesbanka protiv ukidanja novčanice od 500 eura

Dodajte komentar

Njemačka Bundesbanka boriće se protiv planova Evropske centralne banke (ECB) da bude ukinuta novčanica od 500 eura.  Član Upravnog odbora Bundesbanke Carl-Ludwig Thiele izrazio je sumnju u četvrtak da će se ukidanjem novčanice efikasno boriti protiv finansiranja terorizma.  “Građani ne bi trebalo da budu stavljeni pod opštu sumnju“, upozorio je Thiele na skupu u Londonu. U ECB-u u toku su tehničke pripreme za ukidanje novčanice od 500 eura.  Ovo nije prvi put da se Bundesbanka pozicionirala protiv ECB projekata.

Šef Bundesbanke Jens Weidmann od samog početka bio je kritičan prema ECB-ovom programu kupovine obveznica radi podrške privredi koji funkcioniše već mjesecima.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble se nedavno otvoreno založio za ukidanje novčanice od 500 eura. Osim toga, on je tražio ograničavanje gotovinskih transakcija u Njemačkoj do maksimalnih 5.000 eura.  Thiele je komentarisao da takve fundamentalne promjene nose rizike i nuspojave.  “Imajte na umu da sloboda umire parcijalno.”

U mnogim zemljama postoje već gotovinske granice: U Italiji limit iznosi 3.000 eura, u Francuskoj samo 1000.
U EU već neko vrijeme vodi se rasprava o tome kako poboljšati borbu protiv finansiranja terorizma i pranja novca.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *