Jedna tajna vještina koju svaki milijarder zna

Dodajte komentar

Postoji jedna veština koju poseduju svi milijarderi koji su bogatstvo stekli sami – od Warrena Buffetta i Billa Gatesa do Zuckerberga.Kada je Chris Heivly autor teksta na sajtu Inc i direktor Startup Factory, trebalo da vodi veliku kompaniju, dobio je savjet od mentora te daleke 1995. godine. “Tada se internet tek širio, a kompanija je htjela da učvrstim veze sa svakim štampanim izdanjem, sanjajući o novoj platformi za distribuciju sadržaja. „Content is king“ tada je bila mantra. Ali sadržaj je bio zatvoren u vlasničkim sistemima, tako da je trebalo uložiti u preduzeća koja bi otvorila i distribuirala to zlato zvano sadržaj,” objašnjava Heivly i dodaje pitanja koje su mu postavljali svakog dana:

  • Koliko si kompanija posjetio ili sa kojima si pričao ove nedjelje?
  • Odakle dolaze najbolje investicije?
  • Koliko nas košta održavanje partnerskih odnosa u Bostonu i na Sand Hill Roadu?

Moj mentor je onda ispričao savjet koji mu je dao njegov otac, u obliku pitanja: „Da li znaš svoje brojeve?“ Ne možete da donosite velike odluke bez poznavanja kritičnih brojeva, brojeva koji se tiču poslova, kao što znate napamet rođendane ili brojeve telefona,” zaključuje Chris Heivly.

Za generalnog menadžera jedne tipične kompanije, to su svi brojevi koje se tiču kompanije, datumi, investicije, finansijski izvještaji… Za jedan medij to je broj posjeta, cijena reklame…

Warren Buffett jednom je rekao: „Računovodstvo je jezik biznisa.“ Stručnjaci bi dodali da je računovodstvo način da mjerimo uspjeh posla. Poznavanje brojeva i mogućnost da se govori o njima bez podsjetnika i planera vještina je koju svaki milijarder ima.

Pomislite samo na šta bi ličilo da Mark Cuban ne zna prosječnu posjetu ili prodaju robe za Dallas Maverick? Ili da Larry Ellison ne zna trendove u prodaji svoje kompanije? Mogli bi da se kladimo da Bill Gates može da izrecituje sve brojeve vezane za njegove filantropske aktivnosti i to na nivou detalja koji bi svakog iznenadili.

Poznavanje brojeva koji se tiču vašeg posla osnovna je vještina koja signalizira vašim zaposlenima, partnerima, prodaji, konkurenciji i investitorima da ste u igri.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *