Banke se mogu nositi sa ultraniskim kamatama

Banke u eurozoni mogu se nositi s ultraniskim kamatnim stopama, ocijenio je predstavnik Evropske centralne banke (ECB), Benoit Coeure, i tako nagovijesti nove mjere ublažavanja monetarne politike. On smatra da banke imaju koristi od nastojanja ECB da podstakne ekonomski rast i inflaciju, prenosi SEEbiz.

Dobit banaka je slaba, zbog čega su im i kapaciteti za generisanje kapitala ograničeni, ali mnoge među njima uspješno su prebrodile negativne kamatne stope i profitirale od labave monetarne politike ECB-a”, poručio je Coeure.

Njegove ocjene spadaju među posljednje signale iz ECB-a prije uobičajenog ograničavanja kontakta s medijima uoči redovne mjesečne sjednice koja će biti održana za sedmicu, a rezultiraće, prema očekivanjima mnogih, novim monetarnim mjerama.

Čelnici ECB upozoravaju da su ojačali rizici po rast ekonomije i inflaciju, koja su ulagači protumačili kao novi signal dodatnog ublažavanja monetarne politike.

Očekuje se da će ECB na sjednici 10. marta spustiti kamatnu stopu na depozite banaka još dublje u negativno područje, iako su se banke žalile da im negativne stope pritišću marže, ograničavaju kapacitete za kreditne plasmane i time uzrokuju suprotne efekte od zacrtanih.

Mnoge banke su više nego uspješno kompenzovale pad prihoda od kamata putem većeg obima kreditiranja, nižih kamatnih troškova, sredstava rezerviranja i kapitalnih dobitaka“, rekao je Coeure.

On je dodao da su prošle godine ukupni neto kamatni prihodi banaka porasli, u prvom redu zato što su krizom pogođene banke refinancirale obveze s visokim prinosom koje su stigle na naplatu.

Njegove poruke navode na zaključak da su najveći problemi s kojima se banke suočavaju zapravo naslijeđeni iz prethodnog perioda, a uključuju loše zajmove i slabe poslovne modele.

Naša istrajnost u ispunjenju zadaće očuvanja cjenovne stabilnosti je od presudne važnosti. Kakva bi bila cijena za finansijski sektor da se nije odgovorilo mjerama monetarne politike“, pitao je Coeure.

Analitika

Check Also

Rudović: Uvećanje dnevnice do 80 odsto za rad nedjeljom za zaposlene u medijima bi se kosilo sa važećim zakonom

Direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Neđeljko Rudović saopštio je da bi se uvećanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.