Banke se mogu nositi sa ultraniskim kamatama

Dodajte komentar

Banke u eurozoni mogu se nositi s ultraniskim kamatnim stopama, ocijenio je predstavnik Evropske centralne banke (ECB), Benoit Coeure, i tako nagovijesti nove mjere ublažavanja monetarne politike. On smatra da banke imaju koristi od nastojanja ECB da podstakne ekonomski rast i inflaciju, prenosi SEEbiz.

Dobit banaka je slaba, zbog čega su im i kapaciteti za generisanje kapitala ograničeni, ali mnoge među njima uspješno su prebrodile negativne kamatne stope i profitirale od labave monetarne politike ECB-a”, poručio je Coeure.

Njegove ocjene spadaju među posljednje signale iz ECB-a prije uobičajenog ograničavanja kontakta s medijima uoči redovne mjesečne sjednice koja će biti održana za sedmicu, a rezultiraće, prema očekivanjima mnogih, novim monetarnim mjerama.

Čelnici ECB upozoravaju da su ojačali rizici po rast ekonomije i inflaciju, koja su ulagači protumačili kao novi signal dodatnog ublažavanja monetarne politike.

Očekuje se da će ECB na sjednici 10. marta spustiti kamatnu stopu na depozite banaka još dublje u negativno područje, iako su se banke žalile da im negativne stope pritišću marže, ograničavaju kapacitete za kreditne plasmane i time uzrokuju suprotne efekte od zacrtanih.

Mnoge banke su više nego uspješno kompenzovale pad prihoda od kamata putem većeg obima kreditiranja, nižih kamatnih troškova, sredstava rezerviranja i kapitalnih dobitaka“, rekao je Coeure.

On je dodao da su prošle godine ukupni neto kamatni prihodi banaka porasli, u prvom redu zato što su krizom pogođene banke refinancirale obveze s visokim prinosom koje su stigle na naplatu.

Njegove poruke navode na zaključak da su najveći problemi s kojima se banke suočavaju zapravo naslijeđeni iz prethodnog perioda, a uključuju loše zajmove i slabe poslovne modele.

Naša istrajnost u ispunjenju zadaće očuvanja cjenovne stabilnosti je od presudne važnosti. Kakva bi bila cijena za finansijski sektor da se nije odgovorilo mjerama monetarne politike“, pitao je Coeure.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *