Njemačka je novi veliki problem Evrope?

Dodajte komentar

Njemačka bi mogla biti novi problem Evrope. To je mišljenje stručnjaka za geopolitiku, Georgea Friedmana. Centralna tačka njemačkih i Evropskih problema je italijanski bankarski sistem.

Problemi kroz koje prolaze italijanske banke prelitće se u Holandiju, a zatim i u Njemačku . “Njemačka je nova PIIGS zemlja, a ovisi o izvozu i tržištu koje polako presušuje“, rekao je Friedman za Business Insider.

Takozvane zemlje PIIGS, u koje spadaju Portugal, Italija, Irska, Grčka i Španija, zbog visoke zaduženosti prouzrokovale su zabrinutost u Evropi tokom 2011. i 2012. godine. Te krize su u pojedinim zemljama polagano riješene, pa je Evropa krenula prema ekonomskom oporavku. Snažna njemačka ekonomija u cijelom je procesu odigrala važnu ulogu.

Međutim, Friedman misli da će njemački izvoz bitno usporiti, ali i da će problemi koji potresaju italijanski bankarski sistem uicati na najjaču ekonomiju u eurozoni odnosno da će Italija za sobom prema dolje povući i Njemačku.

Podaci objavljeni krajem prošle godine pokazali loši krediti jako opterećuju italijanski bankarski sistem te da prelaze 17 posto ukupno izdatih kredita. To je ogroman udio ako se zna da prosjek za eurozonu iznosi 6,8 posto, a za Njemačku svega 2,3 posto.

Prema Friedmanu, ovo je velik problem s obzirom na to da je Italija četvrta najveća ekonomija u Evropi i osma u cijelom svijetu. Takođe je matična zemlja najvećeg bankarskog sistema u Istočnoj Evropi.

Na primjer, njemačka najveća banka – Deutsche Bank, jako je ‘izložena’ u Italiji, kao i ostatak Evrope. Friedman smatra kako će upravo Njemačka biti ta koja će spasiti Italiju te da će to skupo platiti.

Njemačka nije čak ni počela da pada. Ali kada padne, a hoće, tada je vrijeme za paniku“, zaključio je Friedman.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *