Ime vam je osvanulo u novinama? Banka vas je našla i mogla bi da vam oduzme imovinu

Dodajte komentar

Nijeste političar, sportista niti bilo kakva javna ličnost, a Vaše ime je osvanulo u novinama? Najčešći razlog zbog kojeg se to dešava našim građanima je – dug u banci.

Bankarski ombudsman za CdM objašnjava ima li pomoći i što se dešava kad se krijete od banke jer nemate para da vratite dug, a, oni vas, pošto ste pobjegli s kućne adrese, dozivaju preko novina? Osim o aktuelnostima iz zemlje i svijeta, u crnogorskoj štampi sve češće čitamo oglase banaka koje, preko novina, traže dužnike i pozivaju ih da vrate kredite koje su uzeli. Banka se oglašava u novinama kad ne može da vas nađe kući, pa vas preko medija podsjeća na dug i upozorava da će, ukoliko se ne pojavite, s vama raskinuti ugovor.

Upozorava se Marko Marković da ovakav način dostavljanja smatra urednom dostavom i da negativne posljedice koje mogu nastati snosi sama stranka“ – uvijek piše u oglasu banke. A, te „negativne posljedice“ podrazumijevaju da potencijalno možete da ostanete bez stana, kuće ili bilo koje druge imovine koja vam je pod hipotekom.

To je za CdM potvrdio bankarski ombudsman, Halil Kalač.

Raskid ugovora podrazumijeva pokretanje svih sredstava obezbjeđenja za naplatu kredita. Banka ima pravo da za dug od deset hiljada eura naplati i uzme imovinu od 100 hiljada eura koja je pod hipotekom“, objašnjava Kalač.

Ipak, dodaje da imovina ne može neosnovano da se oduzme, pa se ta procedura rješava kroz ročište na sudu. Ipak, ukoliko ste među onima koje banke dozivaju preko novina, Kalač savjetuje da prestanete da se krijete.

Najgora varijanta je da izbjegavate kontakt sa bankom. Treba da tražite mogućnost da  iz svega najlaške izađete“, kaže on.

Čim dobijete obavještenje iz sredstava informisanja odmah idite u banku. Zahvaljujući Zakonu o sporazumnom restrukturiranju kredita koji je stupio na snagu prošle godine, s bankom možete da sklopite novi ugovor. To je bolje nego da vam uzimaju imovinu. Znači, treba da se koriste zakonske mogućnosti, a, ne da se izbjegava banka“, ističe Kalač.

Ne smijete da odustanete ni kad banka raskine ugovor s vama.

Treba ići i boriti se. Treba da kažete da nijeste pročitali obavještenje, da ste bili odsutni sa kućne adrese… Sve to, da bi banka dala još jednu šansu da postignete novi dogovor i novi iznos rate koju možete da plaćate. Možete da dogovorite nižu ratu od one koja je prvenstveno bila utvrđena. Morate da uradite sve da bi ste sačuvali imovinu koja je pod hipotekom i, naravno, vratili dug banci“, kaže Kalač.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *