Dizanje iranskih sankcija donosi njemačkoj privredi 80.000 novih radnih mjesta

Dodajte komentar

Nakon što su ukinute sankcije protiv Irana, njemačka ekonomija očekuje izvozni bum zahvaljujući kome će biti otvoreno desetine hiljada novih radnih mjesta u ovoj zemlji.

“Nijemci očekuju da se izvoz u Iran može povećati pet puta na oko 10. mlrd eura u roku od nekoliko godina. U Njemačkoj to može donijeti oko 80.000 novih radnih mjesta”, rekao je šef spoljne trgovine Njemačke privredne i industrijske komore (DIHK) Volker Treier, prenijela je njemačka novinska agencija dpa. DIHK organizira veliki njemačko-iranski poslovni forum u četvrtak u Berlinu. Njemačke kompanije imaju dobru reputaciju u Iranu.  “Iran je u 1970-im bio drugi najvažniji trgovinski partner za njemačku privredu van Evrope“, rekao je Treier.

Uz ukidanje ekonomskih sankcija i izbornu pobjedu reformatora na parlamentarnim izborima, ekonomska otvorenost predsjednik Hasana Rohanija je ojačana.  “To je prilika za narudžbe za njemačku privredu vrijedne milijarde eura“, rekao je Treier.

Iran posjeduje četvrte najveće rezerve nafte i druge po veličini resurse gasa u svijetu. Samo u naftnom biznisu, Iran želi da pokrene projekte u vrijednosti ugovora od oko 170 milijardi eura.  Od toga, njemačka industrija može imati značajne koristi.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *