Želite da u par sati naučite Kung-fu ili pilotirate? To će uskoro biti izvodljivo(video)

Dodajte komentar

Zamislite da želite da naučite da upravljate helikopterom, govorite francuski ili igrate tenis. Potom zamislite da, umjesto hiljada sati vježbe i učenja, možete željenu vještinu jednostavno skinuti s računara i uprogramirati u svoj mozak. Takva tehnologija odnedavno više nije naučna fantastika.

Istina, još uvijek smo daleko od direktnog ubrizgavanja svih detalja neke vještine u naše mozgove, no kaliformijska kompaniaj HRL Laboratories tvrdi kako je uspjela da postigne impresivne rezultate u učenju uz pomoć stimulacije mozga elektrodama.

Kada mozak uči nove vještine, na njemu nastaju vidljive, fizičke promjene, kako se stvaraju i ojačavaju nove veze između neurona. Ideja nove tehnologije je da se uz pomoć lagane stimulacije strujom podstakne stvaranje veza između neurona u centrima odgovornih za određene vještine.

Naučnici iz HRL-a su snimali električnu aktivnost mozga šestoro profesionalnih pilota dok su upravljali simulatorom letenja i pokušavali da slete.

Potom su uzeli grupu od 36 dobrovoljaca, od kojih je pola dobilo električnu stimulaciju u dijelovima mozga u kojima je kod pilota zabilježena najveća aktivnost, a druga polovina (kontrolna grupa) je dobilo nasumično generisane ili nikakve signale.

Prema tvrdnjama HRL-a, privatne kompanije za razvoj novih tehnologija u vlasništvu Boeinga i General Motorsa, grupa kojoj su stimulisali dijelove mozga identifikovane kod profesionalnih pilota su čak 33% brže savladali vještine sletanja i upravljanja avionom.

Ovo su tek prvi eksperimentalni rezultati tehnologije u povojima, i treba pričekati da neka druga grupa naučnika postigne iste ili usporedive rezultate, no ukoliko se pokaže tačnim, pitanje učenja vještine uz pomoć elektrostimulacije postaje samo pitanje rezolucije – razvoja tehnologije koja dovoljno precizno može razaznati neurone koji su zaslužni za određenu vještinu, te dovoljno precizno stimulisati ekvivalentne neurone kod neke druge osobe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *