Vlasnik Njujorške berze razmatra kupovinu berze u Londonu

Dodajte komentar

Kompanija International Exchange, vlasnik Njujorške berze, saopštila je da razmatra ponudu za kupovinu Londonske berze, prenio je New York Times.

Londonska berza i Dojče berza (), koja je vlasnik berze u Frankfurtu, krajem februara su objavili da su u pregovorima o spajanju, što je treći put od 2000. da dvije velike evropske berze razmatraju spajanje.

International Exchange nije naveo koliko je spreman da plati za Londonsku berzu, dodajuči da tek treba da razgovora s upravnim odborom.

“Još nije donijeta odluka da li da se krene s ponudom“, naveo je International Exchange u saopštenju.

Pregovori Londonske berze i Dojče berze o sporazumu vrijednom preko 25 milijardi eura su uznapredovali, navodi britanski Fajnenšl tajms, koji ocjenjuje da bi ponuda International Exchange mogla da izazove “političku buru” oko toga ko treba da bude vlasnik Londonske berze i reguliše njene aktivnosti.

Dogovorom s njemačkom berzom bi se poboljšao položaj Londona kao finansijske prestonice, dok bi dogovor s američkom kompanijom spojio dva najpoznatija mjesta za trgovinu akcijama, navodi Financial Times.

Njujork tajms ocjenjuje da bi spajanje Londonske berze i Dojče berze, omogućilo Londonu da održi ekonomske veze s Evropom i ako se Britanci na referendumu u junu izjasne za izlazak iz Evropske unije. Londonska berza je saopšila da nije dobila ponudu International Exchange i da razgovori s Dojče berzom napreduju.

Londonska berza i Dojče berza su i ranije pregovarale o spajanju. Dogovor je postignut 2000. godine prije nego što je odbačen zbog ponude OM grupen, vlasnika berze u Stokholmu, za kupovinu Londonske berze, ali je potom propao dogovor sa švedskom kompanijom. Londonska berza je 2005. odbacila formalnu ponudu njemačke berze od 1,3 milijarde funti.

Akcije Londonske berze, koje su na listingu Londonske berze, juče su bile u plusu preko osam odsto.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *