Skok cijena nafte i podsticaji Kine pogurali berze

Dodajte komentar

Svjetski berzanski indeksi su juče porasli, potpomognuti rastom cijena nafte i najavom novih podsticaja kineske centralne banke, naveli su analitičari. U Evropi, londonski indeks akcija FTSE 100 je popodne porastao 0,58 odsto, na 6.132,26 poena, frankfurtski DAX 30 za 1,62 odsto, na 9.649,46 poena, a pariski CAC 40 za 0,42 odsto, na 4.371,64 poena, prenosi agencija Frans pres.

Vodeći indeksi u Aziji uspeli su da postignu solidan rast, što je donijelo pozitivan početak nedjelje za evropske akcije, poguravši vodeće evropske indekse ka mjesečnom maksimumu“, izjavio je analitičar kompanije GKFX, Džejms Hju.

Na podizanje vrijednosti akcija je, takođe, uticala vijest o spajanju berzi, pošto je američki berzanski operater ICE, vlasnik Njujorške berze, objavio da razmatra dostavljanje ponude za spajanje sa operaterom Londonske berze, koji je već u pregovorima o spajanju sa njemačkom Deutsche berzom.

Jedan od razloga skoka svjetskih berzi je i Kina, čija je centralna banka snizila stopu obavezne rezerve za banke, što je najnoviji pokušaj zvaničnog Pekinga da se uhvati u koštac sa usporavanjem rasta domaće privrede.

Na valutnim berzama, euro je oslabio na 1,0859 dolara sa 1,0876 dolara, dok je dolar ojačao na 113,09 jena sa 112,72 jena.

Na Wall Street-u, akcije su skočile zbog novog rasta cijena nafte i solidnih izvještaja o prodaji automobila u SAD, pa je tako pet minuta od početka trgovanja, industrijski indeks Dau Džons porastao za 0,50 odsto, širi SP 500 za 0,66 odsto, a tehnološki Nasdak za 0,76 odsto.

U Aziji, berzanski indeksi su takođe registrovali rast vrijednosti, pri čemu je tokijski indeks Nikei porastao za 0,37 odsto, Šangajski kompozitni za 1,68 odsto, a honkonški za 1,58 odsto.

Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *