Pogledajte cijene zakupa kancelarijskih prostora u Evropi – Podgorica skuplja od Beograda i Zagreba

Dodajte komentar

London nekoliko godina unazad važi za najskuplji grad za život na svijetu. Prema izvještaju konsultantske kuće za nekretnine Colliers International, titulu brani i kada je u pitanju najam poslovnih prostora. Tako prosječna cijena najma kancelarijskog prostora (A klase) na West End-u, glavnom trgovačkom i zabavnom kvartu Londona koji je magnet za turiste, iznosi 119,8 eura po kvadratnom metru i to je ujedno najveća cijena rentiranja prostora u Evropi. Skoro duplo niža, ali i dalje druga po visini, je cijena u drugom dijelu glavnog grada Velike Britanije, London City-ju gdje se kvadrat kancelarijskog prostora u prosjeku kreće 70,6 eura.

Prema izveštaju Colliers International, Pariz je drugi najskuplji grad u Evropi ukoliko želite da iznajmite kancelarijski prostor. Rentiranje luksuznog kancelarijskog prostora u “Gradu svjetlosti” po kvadratu će vas koštati 54 eura. Slijede Ženeva i Moskva sa prosječnom cijenom od 45 eura odnosno 44 eura po kvadratnom metru.

Ukoliko se pogleda mapa koju je sačino Colliers International može se uočiti da se među prvih 10 po visini rente nalaze još dva grada sa “ostrva”. Cijena kvadarata vrhunskog kancelarijskog prostora u glavnom gradu Irske, Dablinu, kreće se oko 41 euro dok je nešto ispod njega Belfast sa cijenom od 34 eura po kvadratnom metru.

Slijedi Stokholm sa 43,9 eura po kvadratu, Oslo sa 36, Frankfurt sa 33 , zatim Milano sa 32 eura po kvadratu,

Zanimljivo je da su kancelarijski prostori klase A u Istanbulu, gdje se prosječna cijena kreće oko 29,7 eura, skuplji od nekih gradova iz srca Evrope. Tako kvadrat u Madridu na mjesečnom nivou košta 20 eura, Barseloni 15, Rimu 26, Amsterdamu 21, Berlinu 19, Minhenu 29 eura.

Od zemalja regiona najam kancelarijskog prostora je najskuplji u Tirani i Podgorici i kreće se 17 eura po kvadratu. Slijede Beograd sa 15,5 eura po kvadratu, Bukurešt 14,5, Zagreb i Budimpešta sa 12 eura po metru kvadratnom.

Na specijalizovanoj mapi koju je pripremio istraživački tim Colliers Internationala možete pogledati iznose mjesečnih zakupa po metru kvardatnom za gradove Evrope.

PODGORICA
Average headline rent CBD* 17 eur/sqm
Prime Yield 9%
Vacancy rate 14%
Under construction 24.000 sqm**

* CBD – Gradska biznis zona (Central Business District)

** U cifru od 24.000 metara kvadratnih prostora u izgradnji su uračunati Capital Plazza, Milenium Centar, Čelebić City (pored Delta City) i još par manjih prostora kancelarijskog tipa A.

emea office rent

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *