Modne kuće motor italijanskog ekonomskog rasta

Dodajte komentar

Italijanska modna industrija je u dobroj formi. Prema nedavnoj studiji investicione banke Milan Mediobanca, italijanska modna industrija raste brže od drugih industrija u ovoj zemlji. Modne kuće su finansijski moćnije, profitabilnije i ulažu više. Studija je pokazala da su 143 modne kuće, od kojih svaka ima oko 100 miliona eura u prodaji, manje zadužene, te imaju bolju poziciju likvidnosti od drugih sektora.
Ukratko, modna industrija su razvilane samo kao figura, nego i kao industrijski motor rasta, kazao je analitičar Nadia Portoli za list Standard.

Modna industrija ima gotovo pet posto udjela u BDP-u Italije, a postoji trend njegovog daljeg povećanja.

Prema procjenama analitičara, u 2015. godini očekuje se dvocifreni rast u sektoru.  Najveću profitabilnost pokazala je modna kuća Giorgio Armani sa prometom od 2,6 milijardi eura, a tu su proizvođač jakni Moncler i firentinska modna kuća Salvatore Ferragamo.

Koketirajući sa berzanskim tržištima modne zvijrzde kao što su Brunello Cucinelli, Salvatore Ferragamo ili Moncler udvostručili su svoje cijene od vremena javne ponude dionica (IPO). Ovo je čak uvjerilo i skeptike kao što su Renzo Rossi, osnivač Diesel Grupe, Ermenegildo Zegna i recimo 80-godišnji Giorgio Armani da ne isključuju IPO.

Udruženje luksuznih trgovina Altagamma smatra da berza nijetoliko važna kao izvor finansiranja, već za imidž kompanije.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *