Kako nas varaju: Potrošnja goriva kod 182 nova vozila bila je u prosjeku čak 42 posto viša od navoda u prospektima

Dodajte komentar

Njemačka organizacija za zaštitu prirodne sredine DUH predbacuje proizvođačima automobila da varaju potencijalne kupce i u navodima o potrošnji goriva i o izlučivanju ugljen-dioksida (CO2), piše Deutsch Welle.

DUH je naime pod lupu stavio modele koji su se u Njemačkoj prošle godine najviše prodavali i uporedio navode iz prospekata sa stvarnom potrošnjom vozila prema podacima koje je dobio od vlasnika automobila.

Istraživanje je pokazalo da je potrošnja goriva kod 182 nova vozila u 2015. godini bila u prosjeku čak 42 posto viša od navoda u prospektima. Kod 10 ispitanih modela su vozila na cesti trošila između 25 i 52 posto više goriva i shodno tome proizvodila znatno više izduvnih gasova (CO2).

Međunarodno vijeća za čiste transporte (ICCT) koje je svojim istraživanjima o manipulacijama s navodima o emisiji izduvnih gasova dizel-motora pokrenulo skandal širokih razmjera takođe kritikuje navode proizvođača automobila koji se uvelike razlikuju od stvarnosti. ICCT je u jednoj studiji ispitao podatke više od pola miliona vozila i ustanovio da je potrošnja goriva i emisija ugljen-dioksida kod novih vozila u EU-u u 2014. bila znatno viša nego što je stajalo u navodima proizvođača.

Upadljiva je, ukazuje ICCT, i sve veća razlika između navoda u prospektima i stvarnosti – 2001. godine su novi automobili na cesti trošili tek oko osam posto više nego što su proizvođači navodili u reklamnim materijalima.

Uzor na koji bi se Evropa trebala ugledati

No, razlika u navodima proizvođača i stvarnoj potrošnji nije pravilo bez izuzetka. To pokazuje primjer tržišta automobila u SAD-u. Prema rezultatima istraživanja koje je sprovela njemačka organizacija DUH, tamo automobili na cesti troše samo oko tri posto više nego što se navodi u prospektima.

Organizacija za zaštitu potrošača Consumer Watchdog se izborila za obeštećenje oko 900.000 vlasnika automobila svotom od više stotina miliona dolara, za ispravke u navodima o potrošnji u reklamnim prospektima i provođenje nezavisnih testova navoda u njima.

Jedan južnokorejski automobilski koncern morao je, osim toga, platiti kaznu u visini od 300 miliona dolara američkoj agenciji za zaštitu prirodne sredine EPA-i. “Pravo američkih potrošača da se skupnim tužbama izbore pred sudom za svoje interese jedini je način da se ljudi zaštite od prevara proizvođača automobila“, kaže Harvey Rosenfiel iz Consumer Watcha, prenosi Poslovni dnevnik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *