Banke sve više prihvataju NFC rješenja utemeljena na cloudu

Dodajte komentar

Broj potrošača koji beskontaktno plaćaju putem svojih mobilnih uređaja dostići će ove godine 148 miliona, a na Apple i Samsung zajedno otpada gotovo 70 posto novih kupaca, navodi u novoj studiji kompanija Juniper Research.Prema istraživanju “Contactless Payments: NFC Handsets, Wearables & Payment Cards 2016-2020 “ industrija beskontaktnog plaćanja dobila je snažan podsticaj pokretanjem usluga Apple Pay i Samsung Pay na odabranim ključnim tržištima. Navodi se primjer nedavnog ulaska Apple Paya u Kini, kada je gotovo 40 miliona platnih kartica registrirano za uslugu u samo 24 sata.

U istraživanju se takođe navodi da je u Sjedinjenim Državama gotovo svaki peti POS (Point of Sale) terminal osposobljen za beskontaktno plaćanje u SAD-u, odnosno infrastruktura je sada spremna za tržište. Studija predviđa da će NFC pametni telefoni biti glavni inicijalni zamajac beskontaktnih plaćanja u SAD-u, s obzirom na ograničeni broj kartica koje su trenutno u opticaju.

Istraživanje predviđa da će banke i brojni OTT (Over the Top) igrači razviti širok spektar modela utemeljenih na HCE-u (Host Card Emulation). Također se navodi da je više od pedeset finansijskih institucija, uključujući britansku banku Barclays su, razvilo modele utemeljena na HCE-u kod kojih su akreditivi i druge osjetljive informacije čuvaju u oblaku.

Host Card Emulation je tehnologija kojom se na mobilni uređaj platna kartica usađuje softverski. Takav pristup ima tehničke i poslovne prednosti za većinu učesnika koji su aktivni u sistemu beskontaktnih plaćanja utemeljenih na tehnologiji Near Field Communication (NFC).

Dr Windsor Holden, jedan od koautora istraživanja, tumači kako je “kombinacija HCE i tokenizacije izuzetno atraktivna za banke“. “HCE znači da usluge banke nisu zavisne od mobilnih operatera, a tokenizacija smanjuje opterećenje na izdavače i omogućuje im da koriste svoju postojeću infrastrukturu.”

Istraživanje je manje optimistično oko sudbine rješenja utemeljenih na naljepnicama s ugrađenim NFC čipom, jer, navode analitičari Junipera, korištenje beskontaktnih novčanika bez sigurnosnih elementa predstavlja visoki sigurnosni rizik.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *