Akcionari Atlasmonta tužbom traže 3,5 miliona eura

Dodajte komentar

Vanredna Skupština akcionara ZIF Atlasmonta juče je odložena zbog nedostatka kvoruma. Nesaglasni, odnosno akcionari koji nijesu dali glas programu razvoja Fonda, a kojima se duguje 3,5 miliona eura, predali su tužbu Privrednom sudu pa se prva rasprava očekuje do kraja marta.

Juče je Komisija za hartije od vrijednosti(KHOV) imala usmenu raspravu sa Nadzornim odborom ovog fonda, koji je u ostavci, tražeći razloge zašto se nije postupilo po nalogu ovog regulatora da se isplate nesaglasni akcionari. Dan ranije KHOV je isti odgovor tražila i od odbora direktora i izvršnog direktora DZU Atlasmont. To je, u najkraćem, slika dešavanja u ovom fondu čiji Nadzorni odbor su činili Aco Aleksić, Zoran Jovanović, Tomislav Žižić, Slobodan Burić, Maja Hinić, Duško Đukanović, Dragoljub Janković. Odbor direktora DZU Atlasmont čine: Đorđe Đurđić, Vuko Dragašević i Miloš Vukčević.

Rok istekao

Rok za isplatu nesaglasnih akcionara, po nalogu KHOV, istekao je 15. februara ove godine. Članovi Nadzornog odbora juče u KHOV rekli su da je nelikvidnost i dalje prisutna, da se rješenja traže, ali da je sve neizvjesno.

Kazali su da smatraju da je Nadzorni odbor sve svoje zakonske obaveze ispunio, ali i da ne mogu reći da DZU nešto nije ispunilo jer je isplata nemoguća kad novca nema. Nijesu, kažu, donošene nikakve ishitrene odluke o prodaji imovine ispod fer vrijednosti, čime bi bili oštećeni ostali vlasnici. Oni nijesu negirali da odgovornosti ima, ali da je treba tražiti u nekom drugom dijelu, a pominjala se i mogućnost raskida ugovora sa DZU. Predsjednik odbora direktora DZU Atlasmont fonda Đorđe Đurđić potvrdio je da za isplatu nesaglasnih akcionara, kojih je 20 odsto, ili 134, treba 3,5 miliona eura, ali nije mogao da kaže kada bi oni mogli biti isplaćeni.

Radimo sve što je u našoj moći da bi problem riješili. Obaviješteni smo da postoje tužbe određenog broja akcionara. Oni imaju pravo da svoja prava zaštite i pred sudskim organima, ali se nadamo da ćemo problem riješiti prije presuda – kazao je Đurđić juče našoj redakciji.

Nakon što je Skupština akcionara fonda odložena juče zbog nedostatka kvoruma, očekuje se, kaže on, da će uskoro biti održana nova.

Na jučerašnjoj sjednici trebalo je, ozmeđu ostalog, da se izabere novi nadzorni odbor jer je postojeći dao ostavku. Očekujemo da ćemo krajem marta održati novu sjednicu. Ispoštovaćemo rokove, odnosno odredbe Zakona o privrednim društvima o sazivanju nove sjednice skupštine akcionara – objasnio je Đurđić.

Traže kompromis

On kaže da se intenzivno radi na iznalaženju načina da se isplate nesaglasni, ali i zaštite interesi drugih akcionara.

Ipak, mi vodimo računa o zaštiti imovine fonda i interesa akcionara koji ostaju u fondu, a koji su u većini. Naravno, postoji obaveza koju zakon nalaže da se isplate nesaglasni akcionari. Do sada to nijesmo uradili zbog objektivnih okolnosti odnosno nelikvidnosti na tržištu. U ovom momentu je teško precizno reći kada bi mogla krenuti isplata – kaže Đurđić.

Na pitanje da li se pribojavaju mjera Komisije za hartije od vrijednosti, on ističe da rade u skladu sa zakonom.

– Svjesni smo da Komisija ima zakonske mogućnosti da preduzme mjere, ali smatramo da se treba naći kompromis i uvažiti činjenica da se sve radi da se problem riješi kaže Đurđić.

On podsjeća da su kod otvorenog fonda akcionarima bez kašnjenja isplatili do sada oko 11 miliona eura.

Zbog svega, ali i činjenice da su ove obaveze nastale promjenom zakona a ne našom radnjom očekujemo da se nađe kompromis. Mi smo upozoravali prilikom donošenja zakona da će se ovo desiti – podsjeća predsjednik odbora direktora DZU Atlasmont fonda.

Zatvoreni investicioni fond AtlasMont nastao je prije nekolike godine nakon transformacije i podjele nekad jedinstvenog fonda na otvoreni i zatvoreni. U zatvorenom fondu su ostale nekretnine Atlasmonta i kompanije kojima većinski gazduju, a to su: Jadranski sajam iz Budve, Invest banka Montenegro, Atlas hotels grupa i Atlas penzija, Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondom.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *