Turkish Airlines prošle godine s rekordnom dobiti većom od milijardu dolara

Aviokompanija Turkish Airlines prošle godine je ostvarila rekordni profit od 2,99 milijardi turskih lira (1,01 milijardi dolara), što je za 65 posto više u odnosu na godinu ranije.

U saopštenju kompanije se navodi da je prošle godine ostvaren porast prodaje za 19 posto u ukupnom iznosu od 9,7 milijardi dolara. U posljednjem kvartalu 2014. godine Turkish Airlines je povećao broj destinacija letenja sa 264 na 284, pa je prošle godine letio na ukupno 49 destinacija u Turskoj i 235 inostranih destinacija u ukupno 113 zemalja svijeta.

U nizu uspjeha ostvarenih prošle godine je i povećanje kapaciteta za 13,6 posto, pa je avionima te turske kompanije 2015. godine putovalo ukupno 61,2 miliona ljudi.

Prije svega, prošlu godinu smo okončali izuzetno uspješno, iako je ona bila veoma teška za Tursku i cijeli svijet“, izjavio je čelnik kompanije Ilker Ayci.

Ukazujući na jaku konkurenciju među svjetskim liderima sektora, političku i ekonomsku nestabilnost u regiji oko Turske i druge poteškoće u poslovanju poput promjene kursa valuta, Ayci je kazao da je, uprkos tim otežavajućim okolnostima, Turkish Airlines uspio zadržati poziciju među najuspješnijim i najprofitabilnijim kompanijama prošle godine.

Indikator

Check Also

Proglašeni dobitnici priznanja Top Business Montenegro, Mtel ponovo među liderima

Telekomunikaciona kompanija Mtel našla se na tronu sektora telekomunikacija prema rezultatima poslovanja koji su danas …

Leave a Reply

Your email address will not be published.