Mijušković ponovo izabran za predsjednika Privredne komore

Dodajte komentar

Velimir Mijušković jednoglasno je izabran za predsjednika Privredne komore Crne Gore na današnjoj sjednici Skupštine ove asocijacije.Obavljanje brojnih najodgovornijih poslova u različitim strukturama privrede i uprave čine radnu biografiju predsjednika Mijuškovića. Respektabilan je i staž koji je kao zastupnik privrede imao u organima i tijelima Privredne komore Jugoslavije, kao i Komore Crne Gore. Ostvareni rezultati u poslu, baš kao i doprinos koji je davao unapređenju, prije svega, privredne grane čiji je zastupnik bio u Komori, preporučili su ga za potpredsjednika Privredne komore Crne Gore. Nakon ove dužnosti, koju je obavljao u periodu od 2005. do 2008. godine, Skupština Komore ga je na predlog privrede, izabrala za predsjednika ove institucije“, saopšteno je iz Privredne komore.

Doprinos koji je Mijušković dao međunarodnim komorskim udruženjima bio je, navode u PK-u, najbolja preporuka da ga Asocijacija evropskih komora u dva mandata bira za člana Odbora direktora, a Asocijacija komora Balkana za svog predsjednika.

Trenutno je i na funkciji potpredsjednika Foruma komora Jadransko-jonske regije, kao i član Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Nagrade za ostvarene rezultate, unapređenje menadžmenta u privredi i Komori, dodatna su potvrda visokog nivoa posvećenosti poslu i profesionalizma“, stoji u saopštenju.

Prema Statutu Komore, predsjednika bira Skupština na prijedlog Upravnog odbora, kojem preporuku daje Komisija za mandatna pitanja, koja je razmatrala predloge pristigle za dva kandidata.

Dosadašnjeg predsjednika Komore Mijuškovića, za novi četvorogodišnji mandat Skupštini je predložio Upravni odbor, na sjednici od 23. februara 2016. godine, nakon što su ga kandidovali Odbor udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije, Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva, Odbor udruženja malih i srednjih preduzeća, Odbor udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala i Odbor udruženja energetike i rudarstva, u kojima participira 117 privrednih subjekata.

Mijušković je pismo podrške takođe dobio od Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana.

Prijedlog za drugog kandidata stigao je od: “Krstaš” DOO Podgorica i “Supernova” DOO Podgorica.

Privredna komora je tokom gotovo 90 godina postojanja, objedinjujući interese cjelokupne privrede, donosila bitne odluke koje su uticale na razvoj ekonomije naše zemlje. Zato je dužnost predsjednika Komore čast, ali i velika obaveza. Pozivam privrednike da u narednom periodu još snažnije i upornije radimo na unapređenju ambijenta za poslovanje i da više koriste sve naprednije usluge koje Komora pruža“, rekao je predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković.

Novi mandat generalnog sekretara Privredne komore Crne Gore Skupština je povjerila Pavlu D. Radovanoviću, diplomiranom pravniku. Radovanović je radio u državnim i međunarodnim institucijama i bio član pregovaračkih timova Vlade Crne Gore za različite oblasti.

Za generalnog sekretara Komore prvi put je izabran 2008. godine, otkad obavlja tu dužnost. Radovanović je šef Radne grupe za poglavlje 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, pristupnih pregovora Crne Gore i EU i član Komisije za evropske integracije. Član je Predsjedništva Arbitražnog suda pri forumu Privrednih komora Jadransko-jonske regije i Predsjedništva Arbitražnog suda pri Privrednoj komori Crne Gore.

Skupština je usvojila Izvještaj o radu Privredne komore u 2015. godini, tokom koje je, kako se navodi, ona brojnim aktivnostima doprinijela unapređenju poslovnog ambijenta zemlje.

Usvojen je i Izvještaj o finansijskom poslovanju i donijeta Odluka o utvrđivanju godišnjeg računa Privredne komore za 2015. godinu

Donijeta je Odluka o izboru članova u odbore udruženja. Novi član OU energetike i rudarstva su Rudnici Berane, dok su u OU šumarstva, drve industrije, izdavačke i grafičke djelatnosti Biotel DOO Andrijevica i Javorak MB DOO Nikšić.

Odbor udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije je pojačan kompanijama Višnjić-Komerc i Falcon Group iz Podgorice, dok je u OU saobraćaja primljena Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA DOO, Beograd, dio stranog društva terminalna kontrola letenja Podgorica. U OU trgovine je uključena kompanija Entext DOO Podgorica, a u OU komunalne privrede Vodacom DOO Tivat.

Skupština je stavila van snage posebne uzanse u turizmu koje je donijela 2002. godine, što je u skladu sa Direktivom Evropske unije koja uređuje ovu oblast.

Skupštini je prethodila sjednica Upravnog odbora održana, kao što je pomenuto, 23. februara 2016. godine. Pored utvrđivanja prijedloga odluka koje je usvojila Skupština, Upravni odbor je odlučio o osnivanju Koordinacionog odbora zdravstvenog turizma koji okuplja 26 predstavnika resornih ministarstava, nacionalne i lokalnih turističkih organizacija, Klastera zdravstvenog turizma, privrednih društava, zdravstvenih ustanova i udruženja.

Izmijenjene su i dopunjene odluke o izborima članova više odbora – za privredno zakonodavstvo, žensko preduzetništvo, energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine. Privredna komora je odlučila o ukidanju predstavništva u Beogradu. Članovi Upravnog odbora odrekli su nadoknada za rad u ovom organu i Komora će taj iznos donirati u humanitarne svrhe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *