Euro skliznuo u crveno

Dodajte komentar

Euro je oslabio pola procenta u odnosu na dolar i oko 1,3 procenta u odnosu na jen u ponedjeljak, nakon iznenađujuće niske prve zvanične procjene inflacije.

Preliminarni podatak o padu inflacije u eurozoni na minus 0,2 procenta, uticao je na rast očekivanja da će Evropska centralna banka agresivnije sprovoditi monetarne olakšice sljedećeg mjeseca, prouzrokujući pad eura ispod nivoa od 1,09 dolara, odnosno na četvoronedeljni minimum.

Kina je smanjila stopu obavezne rezerve banaka, što je malo uticalo na juan i dovelo australijski dolar na dnevni maksimum.

Špekulanti će pažljivo pratiti kineski juan nakon akcije sprovedene u ponedjeljak. Kurs juana u Hong Kongu i u Kini je u padu za skoro 1,0 procenat u odnosu na dolar, od kada su se azijska tržišta vratila sa odmora posle praznovanja Lunarne nove godine.

Funta, koja je pretrpjela pad prošle nedjelje usljed zabrinutosti zbog referenduma o Bregzitu, trgovala se ispod 1,39 dolara, pošto su istraživanja sprovedena za vikend pokazala da je kampanja za izlazak u prednosti, pred glasanje 23. juna.

Jen, koji je tradicionalno siguran izbor u vrijeme globalnih ekonomskih tenzija, bio je i dalje u porastu za 0,8 procenata na 113,09 jena za dolar.

B92, Tanjug

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *