Aik banka Niš: Bankar spiskao klijentima 300.000 € na kocku

Dodajte komentar

Miloš Krivokapić, bivši referent AIK banke, potrošio je 560.000 eura sa deviznih računa klijenata na internet kockanje, potvrđeno je Telegrafu u niškoj policiji.

Strastveni kockar posredstvom interneta kladio se na trke pasa i utakmice preko kladionica na Djevičanskim ostrvima i Bahamima.

Međutim, policija ne isključuje mogućnost da je suma koju je potrošio i veća jer se u februaru, kada je Krivokapić uhapšen, sumjalo da je pronevjerio samo 56.384 eura. Daljim operativnim radom policija je došla do desetostruko većeg iznosa, ali se nove žrtve nesavjesnog bankara i dalje javljaju.

Nazapamćena pronevjera, prema priznanju samog Krivokapića, posljedica je njegove kockarske strasti.

– On je prebacivao po nekoliko hiljada eura sa deviznih računa klijenata na svoj, a zatim je taj novac uplaćivao na račune kazina u inostranstvu. Tim novcem se kladio, ubijeđen u dobitak kojim je planirao da pokrije manjak na računima svojih žrtava. On je priznao da je kockajući se dobio čak 300.000 eura, ali, umjesto da nadoknadi štetu, taj novac je ponovo uložio i izgubio – objašnjava sagovornik iz policije.

Krivokapić je nekoliko godina potkradao svoje klijente, i vješto prikrivao mahinacije.

– Birao je uglavnom starije osobe za koje je znao da neće često dolaziti u banku i provjeravati stanje svojih računa. Prema njima je bio izuzetno ljubazan, nudio ih je sokom, predstavljao se kao osoba koja će im uvijek biti na raspolaganju, kako bi ih navukao da se, kad god dođu u banku, obraćaju samo njemu – kažu u policiji.

Kako se navodi u optužnici koja je podnijeta na osnovu prvog dijela istrage, Krivokapić je falsifikovao zahtjeve klijenata za razoročenje sredstava, sačinjavao naloge za isplatu u koje je unosio neistinite podatke da je vlasnik deviznog računa podigao novac i potpisivao se umjesto njih.

Na taj način je S. M. iz Prištine ostao bez 56.978.80 eura, B. L. iz Kosova Polja oštećena je za 54.500.28 eura a M. F. iz Niša za 36.000 eura. Nestalo je i 25.000 eura vlasništvo N. S. iz niškog sela Hum, te preko 66.893.04 eura N.B. štediše iz Kamenice. Sa računa M. M. iz Niša Krivokapić je u nekoliko navrata podizao novac u ukupnom iznosu od 43.500 eura.

U svojoj odbrani istakao je je da niko od njegovih kolega nije znao na koji način on podiže novac sa računa klijenata i da nije imao pomagače. Međutim, daljom istragom otkriveno je još sedam osoba čijim se novcem Krivokapić kockao, s tim što je trojici pare vratio na račun, pa će odgovarati samo za poslugu. Niška policija poziva eventualno oštećene građane da im se jave, i najavljuje provjeru poslovanja banke kako bi se utvrdilo da li je ispoštovana procedura za podizanje uloženog novca.

Banka je obavijestila sve građane čiji je novac Krivokapić prisvojio i potpuno ih obeštetila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *