Najbolji načini da ubrzate svoj računar

Svima nam se ponekad dogodi da poželimo da laptop ili PC bacimo kroz prozor kada uspore. Evo šta možete da uradite kako biste ubrzali svoj računar.

Ugasite ga i upalite

Ako kompjuter ugasite, tim postupkom možete da uradite čišćenje svih procesa koji su “zapeli” i usporavaju rad.

Provjerite da li je sve ažurirano

Vaš operativni sistem, aplikacije i sve drugo može da radi usporeno ako nije ažurirano. Ne samo da će update ukloniti viruse i druge stvari koje ga mogu usporiti, nego ćete imati i najbolji softver za vaš računar.

Background programi

Tokom vremena vaš kompjuter može da pokupi brojne programe koji vam ne trebaju. Ti beznačajni programi će trošiti značajno vrijeme vašeg procesora, pa uđite u Task Manager i provjerite koji programi trenutno rade, pa ako primijetite bilo šta što vam ne treba, ugasite to.

Takođe, provjerite procese kako biste vidjeli postoji li išta nepotrebno ili sumnjivo, pa uz pomoć Googlea provjerite sve za šta niste sigurni čemu služi. Uđite u Start, pa Programs i zatim Startups. Tu ćete naći sve što se otvara kad upalite kompjuter.

Prostor za skladištenje

Prostor na hardu ne znači da ćete imati dovoljno mjesta za svoje datoteke, nego vaš računar često koristi slobodan prostor na hardu kako bi tu privremeno ostavio stvari koje kasnije mogu da mu zatrebaju. Zapamtite da bi barem 10 odsto vašeg harda trebalo da bude slobodno, da uvjek imate dovoljno prostora za sve što može da vam zatreba.

Najbolji način da dođete do novog slobodnog prostora jeste da premjestite stvari koje zauzimaju mnogo prostora na drugi hard, recimo fotografije, filmove ili muziku koje ne koristite često možete prebaciti na spoljašnji hard. Uz to, provjerite imate li na računaru mnogo stvari koje ne koristite, u čemu vam mogu pomoći aplikacije poput PC Decrapifiera koji će ‘pokupiti’ sve stvari koje niste dugo koristili.

Poluispravan hardver i tvrdi diskovi

Hardver stari i usporava rad. To pogotovo važi za tvrde diskove, od kojih većina ima pokretne dijelove koji se mogu “izlizati” tokom upotrebe. Zato je dobro provjeriti zdravlje vašeg tvrdog diska uz pomoć programa poput ScanDiska. Ako se pokaže da je sve u redu, provjerite da slučajno vaš kompjuter ne slaže podatke na pogrešan način, uz pomoć Defraga.

Pretraživači

Priznajte da većinu vremena na kompjuteru provedete koristeći internet, a bez obzira treba li vam on za posao ili zabavu, ako je vaš pretraživač usporen može vam se činiti da je smak svijeta blizu.

Prva stvar koju morate da uradite jeste da vidite da li je sve ažurirano, što Firefox, Chrome i Safari čine automatski. Ali ako se situacija i dalje ne mijenja, vrijeme je za čistku. Izbrišite sve iz istorije što možete, zajedno s kolačićima i svim drugim ponuđenim, što bi trebalo malo ubrzati stvari. Zatim provjerite dodatke koje ste instalirali, jer i oni mogu usporiti rad računara, pa izbrišite sve što vam nije preko potrebno.

Na kraju, znajte da je ponekad sasvim dovoljno da umjesto jednog pretraživača počnete da koristite drugi. Provjerite koji najbrže radi i ne brinite, brzo ćete se navići na drugi. A sve potrebne informacije i tako možete bez problema sačuvati, piše Independent.

B92

Check Also

Telenor objavio Izvještaj o održivom poslovanju

Nastavak rada na stvaranju bezbjednijeg digitalnog okruženja za djecu, kao i aktivnosti usmjerene na zaštitu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *