Loše vijesti iz Šangaja oborile evropske berze

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u ponedjeljak cijene dionica su pale nakon dvije  rasta jer sastanak čelnika grupe G20 nije rezultirao konkretnim mjerama za podsticanje rasta globalne ekonomije.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1 posto, nakon što je u petak skočio 1,6 posto. Od početka mjeseca na gubitku je oko 4 posto, pa će februar biti treći uzastopni mjesec kako taj indeks pada.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,8 i 1,1 posto.

Ulagače nije impresionirao ishod sastanka ministara finansija i središnjih bankara grupe G20 najvećih svjetskihekonomija tokom vikenda u Šangaju.

Čelnici G20 složili su se da bi trebali koristiti sve mogućnosti politike – monetarne, fiskalne i strukturne – individualno i kolektivno kako bi postigli ekonomske ciljeve grupe, navodeći niz rizika po rast globalne ekonomije.

I dok dio analitičara smatra da bi ta poruka mogla podržati tržišta, drugi smatraju da je nedstatak konkretnih poteza, posebno u vidu fiskalnih podsticaja, razočaravajući.

Loše je na evropska tržišta uticao i pad cijena dionica na azijskim tržištima, ponajviše kineskima, gdje su indeksi potonuli oko 3 posto.

Novac se povlači s kineskih tržišta dionica jer ulagači ne vide previše razloga za daljnji rast cijena. Rast dobiti tehnoloških kompanija je slab i ne podržava njihove visoke cijene. Čini mi se da su cijene mnogih dionica i dalje prenaduvane, ne vrijede toliko“, kaže Samuel Chien, partner u fondu BoomTrend Investment Management.

Zbog toga ulagače jutros nije ohrabrio ni dalji rast cijena nafte. Nakon što je prošle nedjelje skočila više od 6 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla daljih 0,6 posto, na 35,30 dolara.

I na azijskim su berzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,6 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1 posto, na 16.026 bodova. U cijeloj veljači potonuo je 8,5 posto, najviše od polovine 2012. godine i već treći mjesec zaredom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *