Intervju glavnog izvršnog direktora Komercijalne banke AD Budva Zvonka Pekovića

Bankarski sektor Crne Gore je stabilan u zoni povećane kapitalizovanosti, sa velikim brojem banaka koje pronalaze interese da ulažu na ovom relativno malom tržištu, kazao je u intervjuu za “Dan” glavni izvršni direktor Komercijalne banke AD Budva Zvonko Peković.
Međutim, sveukupni razvoj i održivost sekgora vidim kao kategoriju dominantno zavisnu od zdravlja ukupne ekonomije. U tom smislu i u budućnosti ćemo posebno zavisiti od planova razvoja u segmentima infrastrukture, turizma, proizvodnje energije i poljoprivrede, za koje se očekuje da budu okosnice razvoja realnog sektora, a gdje od banaka očekujemo aktivno učešće u svim održivim projektima. Takođe, strane direktne investicije su od posebne važnosti.

Šta je razlog trenutnih slabijih poslovnih rezultata u odnosu na rezultate iz prethodnih godina?

Po osnovu proknjižavanja ispravki vrijednosti instrumenata obezbjeđenja po kreditnim plasmanima koji datiraju iz prošlosti banka će u poslovanju iskazati gubitak. U pitanju su pooštreni kriterijumi koji za rezulgat imaju realnije vrednovanje portfolija za koje smo se opredijelili da ih do kraja i bezuslovno primijenimo i po cijenu privremenog iskazivanja gubitka, jer čvrsto vjerujemo da bez jasnih i čistih bilansa nema ni stvarne stabilnosti, ni realnih planova za budućnost. Ono što je za nas najbitnije je da je banka stabilna, kapitalizovana iznad prosjeka bankarskog sektora, a da se performanse tekućeg poslovanja poboljšavaju. Plan je da poslovnu 2016, ali i naredne godine iskoristimo za sveobuhvatne promjene koje će dodatno učvrstiti temelje i identifikovati nas kao ozbiljnog i perspektivnog učesnika na bankarskom tržištu, sa pojedinim performansama poslovanja iznad prosjeka sektora.

Koliko će Vam vremena biti potrebno da banku modernizujete i reorganizujete po mjeri očekivanog i koji su naredni potezi u cilju boljeg repozicioniranja na tržištu?

Proces reorganizacije i modernizacije je već započeo, ali poenta nije da u procesu modernizacije i reorganizacije prioritet stavljamo na vremenski okvir. Više je riječ o stalnoj potrebi preispitivanja nas samih u kompaniji, u tehnološkom, stručnom i organizacionom smislu. Prije svega da na pravi način odgovorimo na pitanje jesmo li na dovoljno kvalitetnom nivou da izađemo u susret sve istančanijim i diversifikovanijim potrebama klijenata i podignemo stepen njihovog zadovoljstva uslugama banke? Želimo da naš odgovor na ovo pitanje bude trajna odrednica, koja daje realnu mjeru naše uspješnosti, održivosti i opstanka.

Banke su proteklih godina plasirale veliki broj nenaplativih kredita. Da li je to situacija i sa bankom na čijem ste čelu i kako namjeravate da riješite taj problem?

Slično kao i kod drugih banaka, i mi smo se suočili sa problematikom NPL-a. Ono što očekujem u pravcu rješavanja ovog problema je drugačiji pristup, u kojem se prepoznaje da u ovom segmentu, pored problema, postoje i sasvim realne poslovne šanse. U pitanju je problematika koja nosi niz predrasuda i strahova, koji ograničavaju vidike za prepoznavanje šansi koje realno postoje. U tom dijelu analizi-

raju se osnove za vrlo proaktivan pristup, uz kreiranje vork aut tima, koji će se baviti i NPL-om Komercijalne banke Budva, ali koji će sagledavati i mogućnosti otkupa takvih kredita i od drugih banaka. Iskustva ljudi koji su angažovani u međuvremenu na nivou grupacije daju nam za pravo da vjerujemo da ćemo rješavanju problema NPL-a pristupiti na sasvim drugačiji način od onoga koji je bio do sada, ne samo u našoj, nego i u gotovo svim bankama u regionu.

Tokom 2017. godine najavljena je privatizacija Komercijalne banke. Kakve benefite će to donijeti postojećim, ali i novim korisnicima?

Privatizacija sama po sebi nije cilj. Cilj je da se u susret privatizaciji podigne kvalitet sveukupnog poslovanja, a time i vrijednost grupacije na duži rok, nezavisno od toga da li i kada će se desiti privatizacija. U pitanju je nova razvojna faza grupacije, u koju ulazimo sa jasnom vizijom i čistih računa, i sa vrlo ambicioznim planovima.

Fokusirani na domaće tržište

Iz Komercijalie banke u Beogradu najavljuju da će banka krenuti u ofanzivu sa inovativnim proizvodima, ne samo na regionalnom tržištu, već i u Austriji, Rusiji… Možete li nam reći nešto više o tome?

O planovima za širenje na tržišta Rusije, Austrije i eventualno drugdje nisam u ovom trenutku prava adresa. Fokusirani smo na potrebe i planove vezane za crnogorsko tržište. Najave o novim proizvodima i nastupu na regionalnom tržištu koje stižu iz matične banke, bolje reći grupacije, nas u Komercijalnoj banci Budva vrlo raduju. Da podsjetim, za razliku od matične banke koja u Srbiji ima perfomanse druge najveće banke, sa depozitnom bazom od preko dvije milijerade eura, te štednjom preko 1,6 milijardi, NB Budva spada u red malih banaka u Crnoj Gori. Tu vidimo dodatnu šansu za dinamičniji nastup na tržištu, sa paletom novih, prvenstveno digitalnih proizvoda, koji će sigurno biti novi i za crnogorsko bankarsko tržište.

Izvor: Dan

Check Also

CUP pozvao potencijalne konstituente buduće vlade: Pokrenite stvarni a ne simulirani socijalni dijalog

Crnogorsko udruženje poslodavca (CUP) smatra za potrebno da upravo u sred predizbornih aktivnosti političkih partija …

27 KOMENTARI

 1. G-din bankar je kumovao svemu ovome u banci koja je bila pristojni bankarski subjekt, pa sada treba povjerovati da su bivsi direktori samo odgovorni. Moze mu se u zasticenosti politickih zakulisanih igrarija i neprofesionalnom radu.

  • Potupuno se slažem sa Vama G-đo Mila. Dotični je ostavio gomilu NPL-a u Erste ( ex Oportunity ) i Societe banci i sad izigrava nevinašce, kao da je majka Tereza. To i ptice na grani znaju. Za 4 godine koliko je u Kom banci nije napravio ama baš ništo, sve njegove preporuke su problematične, banka u minusu ogromnom. Gubitak banke nije samo račun pristigao iz ranijih mandata izvršnih direktora, već je minus i iz tekućeg poslovanja. Još kad se doda da je ***** koji je komentarisao na ovom sajtu, Bulatović, opet “pojačao” ovu banku, za očekivati je još veći gubitak. Pikeru treba OGROMNA metla.
   Verovatno ju je već spremio.

   • To apsolutno nije tačno. Erste banka je dosta izgubila odlaskom gospodina Pekovića. Ako neko očekuje da se višegodišnje loše poslovanje bez načelne strategije ispravi preko noći grdno se prevario. Zvonko, samo naprijed. Imaš moju punu podršku.

   • A i ti vukovicu si ocigledno radio sa njim u svim tim bankama?

   • A koliki je tvoj NPL Vukovicu?

  • Sta bre mlatis bez veze, govoris o najchasnijem sinu ovoh prostora, takav drugi ne postoji. Does not exist, prema tome ne lupaj Mila.

  • Gospođo Mila, prije nego “izvalite” opet nešto ovog tipa, raspitajte se malo. Radi se o novom izvršnom direktoru koji se upravo bori protiv “zasticenosti politickih zakulisanih igrarija i neprofesionalnog rada” kako rekoste. Sjajn stručnjak bez mrlje u profesinalnoj karijeri, a to najbolje možete provjeriti u bankama u kojima je ranije radio.

  • Mila zasto pravdas bivse direktore? Bili bi vjerovatno tamo i dalje da je bilo tako sjajno, znas ono za kapetana i pacove?

 2. Da budemo precizni, a to je trebao da ucini g.Pekovic tako je jedino profesionalno i eticki rezultat od minus 5.1 milion : ispravka stecene aktive 3.5 miliona ( stecena po osnovu kredita plasiranih do 2010.g) porez na stecenu aktivi cca 0.5 miliona i 1 milion minusa iz operativnog poslovanja gubitak koji je ostvario menadzment na celu sa g.Pekovicem.
  Ostali kvantitativni pokazatelji uporednih bilansa 2014 i 2015 godina jasno pokazuju pad u svim perfomansama banke za mandata g.Pekovica.
  Pricati o primjeni standarda nakon odlaska g.Knezevica i to da nisu iplementirani i da ih iplementira g.Pekovic je degutantno za strucnu javnost.
  Interesantno je da su sa sajta Komercijalne banke brisani svi finasijski izvjestaji za 2013 2014 2015 (iako su do skoro postojali) posljednja prikazana godina 2012.g …postavite gospodo izvjestaje da svako moze da napravi uporednu analizu. Godina pred nama ce pokazati kud ide KBB ako je suditi po izvjestaju za januar nece biti mnogo bolja od 2015….

  • A ti si “kolega” bas upoznat sa poslovanjem te banke, ni da si radio ramo? Ili mozda-jesi?

   • Mislim da nik Kolega govori dosta mozda sam jos tamo … da li sam , ili nisam mislim da nije bitno.
    Sustina je da ono sto sam napisao istina za razliku od g.Pekovica …. sve je provjerljivo postoji i sajt NBS…
    Molim Vas Gags da pricamo o cinjenicama a ne pausalno i sa emocijama.

  • @Kolega??? Menadzment na celu sa Gdinom Pekovicem? Zar oni nije bio shef filijale Podgorica i nesto preko? On nije bio menadzment (bez mozda midle). Zna se ciji je NPL banke do 2010 i 2013 i 2015, a ciji god da je-njegov sigurno nije!

  • Kakofonija odzvanja

   Lose gledas na sajtu kolega, redizajnirali smo ga od kada si otisao. Zavrsni Bilansi za 2015 godinu nisu jos objavljeni , a kamoli mjesecni bilansi za januar o kojima pises.
   U svakom slucaju vrlo neprofesionalno iznosenje sluzbene tajne….
   Greske u pravopisu su mi dobro poznate pa na primjer “iplementirati” bi trebalo da ima jos jedno M izmedju i i p ako me razumijes.
   Drago mi je da si se ofirao do kraja jer tvojoj napacenoj dusi nema lijeka, osim da zavrsi tamo gdje joj je odavno mjesto.
   Bolje se pozabavi svojim rabotama i pokusaj da speres ljagu sa svog imena.

 3. @Aleksandar, da li je Erste i Societe izgubio odlaskom pokazuju neto rezultati nakon odlaska G-dina Pekovića. Nije zgoreg napomenuti da je u ove dve banke bio na znatno nižim pozicija od trenutne ničim zaslužene (sem podmetanjima ex-menadžmentu i dvema izletnicama što su kratko bile u CG ) i da su zato srazmerno poziciji promašaji manji ukupno u eurima, a ogromni u broju promašaja, koje je ( svi znaju ) vešto prebacio kod loan officer-a. Razumem podršku ako privatno znate gospodina, profesionalno – ne mogu shvatiti.
  @Kolega, na svu sreću nas iz struke ( a na nesreću ovih prodavaca magle ), postoji obaveza da se izveštaju “kače” na sajtove zvaničnih regulatora, tako da ih je lako uspoređivati. Za G-dina Kneževića svi imamo reči hvale kao nekog ko poznaje zakone i regulativu. Što se, pak, relanog bankarstva, komercijalnih poslova i klijenata tiče, tu je već drugačija situacija. Mnogo je jačih igrača bilo u budvanskoj banci od njega. No, to nije tema za ovu prepisku.
  Na kraju bih remizirao. Sve dok vlasnici banaka ne budu uzimali u obzir šta je neko i koliko namerno prosuo u NPL, neće bankarstvo ovih krajeva ići napred. Posebno se ovo odnosi na Komercijalnu banku.

  • Kako si ti Vukovicu ocigledno nesto ogorchen!

  • Vukoviću, kaže se rezimirao prijatelju, ne remizirao. Remiziraš u šahu, a ne u bankarstvu o kojem očigledno ne znaš dovoljno, čim ovako podmećeš g-dinu Pekoviću. Budi srećan što je jedan ovakav stručnjak pristao da vam pomogne, a uz malo strpljenja, vidjećeš gledajući buduće rezultate o čemu pričam. Šah! 🙂

  • Kaze se “rezimirao”!

  • lapsus calami…Mislim da je očigledno. Izvinjavam se.

  • Druze moram ti reci druze. Lupaš , očigledno ali nemaš šljem. Treba da se zapita svako ko god bi preuzeo funkciju GID pogotovo u ovakvoj poziciji šta da radi dalje. Svaka čast Pekoviću, idi dalje nemaj osvrta na dušmane. Najlakse je reći kriv je kriv je, a to manje ili veće pozicije nijesu mjerilo poslovnog a ni etičkog kodeksa u samom terminu riječi uspjeh. LIČI MI KONSTATACIJA NA REKLA KAZALA a to je suvišno komentarisati. PEKOVIĆU naptijed uz božiju pomoć

 4. S obzirom da sam kompetentniji po pitanju gdina pekovica od bilo koga od vas, reci cu vam ovo. On je covjek koji dnevno radi od 12 do 16 sati, a krade nikad nula sati. A koliko zna, vidi se po tome gdje je bio i kakve je rezultate napravio. On svima vama koji prichate nebuloze bankarstvo moze predavati, prema tome, molim Vas, covjeka oslovljavajte sa “Profesore” kad mu se obracate, nekako je, ipak, realno.

 5. @Gags, na moju sreću nisam nikad radio sa G-dinom Pekovićem, a još više sam srećan što odavno nisam zaposlen u banci. Gospodina sam imao priliku upoznati i stekao sam utisak mnogo dalek od Vašeg oduševljenja dotičnim. Ne bih se složio sa Vama vezano za ogorčenje, naprotiv. Oduševljen sam kako mala i lepa banka, ćerka velike banke iz susedstva, odumire. Možda politika!?
  Vreme je majstorsko rešeto i pokazaće ko je “profesor”, a ko na metli G-dina Pikera.
  Sa ovim bih završio definitivno polemiku, jer su se pojavil komentari koji nisu na mestu i koji bi mogli dovesti do pogresnih asocijacija, prvenstveno u smislu toga da prepoznate neke druge ljude u mojim komentarima, a koji sa komentarima nemaju veze. Crna Gora je mala, čast i nečast, naročito direktora, dobro, dobro poznata.
  Živeli svi! – 🙂

 6. Ne znam ga, ali kazu da je dobar coek!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.