Dolar ojačao zbog spekulacija o povećanju kamata

Dodajte komentar

Američki dolar je na svjetskim valutnim tržištima ove sedmice znatno ojačao, jer je rast potrošnje i inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) podstakao špekulacije o povećanju kamata Federalnih rezervi (Fed).

Kurs dolara u odnosu na japansku valutu skočio je ove sedmice 1,2 odsto na 114 JPY. Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 1,8 odsto na 1,0935 USD.

Euro je oslabio i prema japanskoj valuti, 0,7 odsto na 124,6 JPY, najniži nivo od juna 2013. godine.

Uspon dolara posljedica je znakova jačanja potrošnje i inflacije u SAD-u, što bi moglo navesti Fed na povećanje kamata prije nego što se mislilo.

U petak je, naime, objavljeno da je, prema drugoj procjeni, američki bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porastao jedan odsto na godišnjem nivou, nešto brže od 0,7 odsto, koliko je pokazivala prva procjena.

Premda je to znatno manje od dvoprocentnog rasta u prethodnom kvartalu, taj je podatak ipak ublažio strahovanja ulagača od oštrog usporavanja napretka američke ekonomije.

Uz to, posljednji podaci pokazali su i da je u januaru potrošnja porasla 0,5 odsto, više od očekivanja, dok je inflacija zabilježila najveći rast u četiri godine. To je podržalo nagađanja da će Fed, ipak, u ovoj godini nastaviti s povećanjem ključnih kamata.

Fed je u decembru prvi put od 2006. godine povisio kamate i najavio dalje povećanje cijene novca. Ipak, posljednjih sedmica na tržištu je prevladala teza da će Fed zbog usporavanja rasta privrede, niske inflacije i previranja na finansijskim tržištima, odustati od tih planova.

Činjenica da je BDP revidiran na više, pozitivna je za dolar. Na tržištu ponovo rastu očekivanja da će Fed ove godine zaoštriti monetarnu politiku“, kazala je analitičar u Mizuho Bank, Sireen Harajli.

S druge strane, u martu se očekuje dalje labavljenje monetarne politike Evropske centralne banke (ECB), s obzirom na slabost ekonomije i rizike od deflacije u eurozoni.

Euro je pod pritiskom zabrinutosti ulagača zbog mogućeg izlaska Velike Britanije iz EU, ako se tako izjasne njeni građani na referendumu 23. juna.

Zbog toga se pod pritiskom našla i britanska funta, koja je ove sedmice zabilježila najveći gubitak u7 odnosu na dolaru u skoro šest godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *