Crnogorski aerodromi: Kontrola samo na početnoj destinaciji

Dodajte komentar
Aerodromi u Crnoj Gori od danas tretiraju kao aerodromi u Evropskoj Uniji, sa aspekta bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva, pa svi koji su danas putovanje počeli na Aerodromu Podgorica, a imaju transfer letove preko neke od zemalja članica Evropske unije, prošli su bezbjednosnu kontrolu samo na početnoj destinaciji, saopšteno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Ponovnih kontrola na transfer aerodromu nije bilo, a ova novina proistekla je iz početka primjene Uredbe Evropske komisije koja omogućava da se sistem jedne bezbjednosne kontrole primjenjuje na sve letove iz Crne Gore u Evropsku uniju.

Izuzetak od primjene jedne bezbjednosne kontrole će biti aerodromi čija infrastruktura ne podržava ovaj sistem, te zemlje u kojim vazduhoplovne vlasti sprovode dodatne bezbjednosne mjere, kao što je Velika Britanija.

Inspektor za bezbjednost u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Krsto Pavićević istakao je da se ovaj režim primjenjuje od jutros na Aerodromu Podgorica,

Na Aerodromu Tivat biće primijenjen u narednim mjesecima, imajući u vidu da u ovom trenutku sa tivatskog aerodroma nema letova iz EU sa transfernim putnicima i prtljagom“, rekao je on.

Jedna bezbjednosna kontrola je inicijativa u vazduhoplovnoj bezbjednosti koja omogućava da putnici, prtljag i kargo koji su prošli jednu kontrolu u svojim početnim destinacijama obave transfer na svoj vezani let, a da ne moraju opet da se podvrgavaju drugoj kontroli. Ovo obezbjeđuje brzinu i pogodnost putnicima, značajno štedi troškove i olakšava bržu povezanost letova.

Evropska unija može zaključiti projekat Jedna bezbjednosna kontrola sa drugim zemljama kada zaključi da njihovi bezbjednosni sistemi u civilnom vazduhoplovstvu imaju ekvivalentan sistem bezbjednosti kao u Uniji. Nakon što su to postigle Sjedinjene Američke Države i Kanada, sada se i Crna Gora pridružuje ovoj inicijativi.

Priznavanje usaglašenosti crnogorskih sa evropskim standardima bezbjednosti u civilnom vazduhoplovstvu donijeto je nakon učešća naše zemlje u projektu „Jedna bezbjednosna kontrola“, koji je vodila Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore i obrazloženo je time da uspjeh u pomenutom projektu odražava napredni nivo koji je Crna Gora postigla u primjeni evropskih standarda u avio saobraćaju.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *