Cijene goriva rastu gotovo 20 dana

Dodajte komentar

Od 10. i 11. februara cijene sirove nafte na svjetskom tržištu gotovo kontinuirano rastu, sa blagom razlikom između evropskih i američkih cijena.

Zaključno sa ponedjeljkom, cijena sirove nafte u Sjedinjenim Američkim državama iznosi oko 33 dolara po barelu što predstavlja rezultat rasta iz perioda kada je cijena bila rekordno niskih 27 dolara.

Evropski partneri u ponedjeljak naftu kupuju za nešto veći iznos od 35 dolara, dok je vrijednost crnog zlata prije samo 20 dana bila nešto veća od 30 dolara po barelu.

Evidentan rast od pet dolara ili oko 15 posto počeo je 10. odnosno 11. februara, a dodatno je ojačan rusko-saudijskim dogovorom o zamrzavanju proizvodnje glavnog svjetskog energenta.

Podsjećamo, Rusija i Saudijska Arabija, dva najveća svjetska proizvođača sirove nafte, obustavili su proizvodnju sredinom februara. Odluka je pala nakon sastanka predstavnika Rusije i Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) u Dohi.

Saudijska Arabija je proizvodila 10,2 miliona barela nafte na dan u januaru, dok je Rusijia dnevno proizvela gotovo 10,9 miliona barela u istom mjesecu.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *