Zbog zarada i naknada: Rebalans budžeta sredinom godine

Dodajte komentar

Zbog naknada za majke sa troje i više djece, kao i zbog izglasavanja Zakona o povećanju zarada zaposlenih u javnom sektoru rebalans državnog budžeta je neizbježan. Iz Ministarstva finansija, na čijem je čelu ministar Radoje Zugić, zvanično je saopšteno da će prvih šest mjeseci ove godine biti novčanih sredstava za servisiranje svih obaveza, ali i da će u drugom dijelu godine biti neophodan rebalans budžeta.Rebalans budžeta je planiran za drugu polovinu godine. U međuvremenu, postoje dovoljna budžetska sredstva da se neophodne aktivnosti finansiraju blagovremeno“, saopšteno je Vikend novinama u Ministarstvu finansija.

Ministar finansija se nakon sjednice Komisije za suzbijanje sive ekonomije juče osvrnuo i na izjavu predsjednika Skupštine i lidera SDP Ranka Krivokapića da je ugovor za auto-put loš aranžman za našu državu.

Crna Gora je dobila kredit od Exim banke po uslovima koje nije dobila nijedna država, a jednako su zadužene po istom osnovu. Za ovaj aranžman Svjetska banka je rekla da je izvanredna finansijska transakcija. Dakle, Crna Gora je dobila najpovoljniji kredit“, kazao je Žugić.

Prema njegovim riječima, kredit za auto-put je daleko povoljniji od onog koji je jedinstveni SDP uzeo kod iste banke za kupovinu brodova Crnogorske plovidbe.

Kredit SDP je sa 50 odsto skupljom kamatom, sa krečim periodom povraćaja pet godina i grejs periodom od godinu. Kada je u pitanju aranžman za auto-put, smatram da je taj posao, koji je potpisan sa Exim bankom, posao koji bih ponovo uradio jer su usloviutom ugovoru, po tom osnovu najbolji u regionu“, objasnio je Žugić.

Jedan od glavnih krivaca za loš kreditni aranžman za Crnogorsku plovidbu, kako ističe Žugiće, jeste SDP, ali dio odgovornosti snosi i partija čiji je on član.

Mislim da je i taj aranžman povoljan, ali ovaj novi je daleko najpovoljniji jer ima duži period vraćanja kredita, pet godina, a to nije mali period. Mi smo nedavno pisali u ime Vlade da se ovaj aranžman reprogramira makar do nivoa aranžmana koji imamo za auto-put i onda bi Crnogorska plovidba možda mogla sama da servisira taj kredit“, tvrdi Žugić.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *