Najbolje rangirani istraživač nafte u Crnoj Gori izgubio 8,8 milijardi eura 2015.

Dodajte komentar

Italijanski Eni zabilježio je ogroman gubitak od 8,8 milijardi eura za cijelu 2015., zbog gubitka od 8,46 milijardi eura u posljednjem prošlogidišnjem tromjesečju, u kojem je cijena sirove nafte pala na 44 dolara po barelu. Eni je u 2014. ostvario dobit od 1,3 milijarde eura, piše Financial Times.Kompanija je, poput mnogih njenih rivala, osjetila snažne posljedice pada cijena nafte, koje su od kraja finansijske godine dodatno pale na oko 35 dolara po barelu. Eni planira da smanji rashode, reže troškove i obnovi pregovore s dugoročnim dobavljačima.

Eni je prošle godine postao prvi globalni naftni div koji je smanjio dividendu, ali to su ove godine učinili i mnogi konkurenti – najnoviji je španski Repsol koji je juče objavio da će dioničarima isplatiti 0,30 eura po dionici, umjesto ranije najavljenih 0,50 eura.

No, Eni nije dodatno rezao dividendu, pa će dioničarima isplatiti 0,8 eura po dionici za 2015., kao i godinu dana ranije, prenosi SEEbiz.eu.

Grupacija ne očekuje brz oporavak cijena sirove nafte te je promijenila svoja očekivanja u strateškom planiranju za razdoblje od 2016. do 2019. Ranije su iz Enija očekivali cijenu od 90 dolara po barelu, no to su sada snizili na 65 dolara po barelu.

Vlada je ranije ovog mjeseca usvojila ugovore o istraživanju i eksploataciji ugljovodonika u crnogorskom podmorju, čime je završen tehnički dio procesa u cilju započinjanja tog biznisa u Crnoj Gori. Koncesioni ugovori zaključeni sa italijansko-ruskom konzorcijumom, koji čine kompanije Eni i Novatek, čija je tehnička ponuda ocijenjena kao najbolja.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *