SAD upozorile banke da ne kupuju ruske obveznice

Dodajte komentar

Američka vlada upozorila je neke od svojih najvećih banaka da ne učestvuju u potencijalno izdašnom, ali politički riskantnom kupovanju ruskih obveznica, jer to nije u skladu s međunarodnim sankcijama uvedenim toj zemlji, piše Wall Street Journal.

Ovaj potez, prvi takve vrste od uvođenja sankcija, naveo je banke s Wall Streeta da razmatraju je li nova poslovna mogućnost vrijedna političkih posljedica kršenja vladinih upozorenja. Pravila ne brane bankama da se upuste u taj posao, no Ministarstvo spoljnih poslova SAD-a upozorilo je da bi finansijsko pomaganje Rusiji moglo biti u suprotnosti s američkom spolnom politikom.

Rusija planira da izda međunarodne obveznice u vrijednosti od najmanje 3 milijarde dolara – prvo međunarodno izdanje od uvođenja sankcija 2014. zbog aneksije Krima i podrške ukrajinskim separatistima, piše WSJ pozivajući se na upućene izvore.

Rusija je pozvala evropske i kineske banke da podnesu ponude, kao i nekoliko banaka s Wall Streeta, uključujući Bank of America Corp, Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., J.P. Morgan Chase & Co. i Morgan Stanley, rekli su.

Za sada nema konsenzusa banaka s Wall Streeta o time kako će postupiti. Neki bankari, uključujući i one iz Citigroupa, rekli su da neće učestvovati, dok Goldman i J.P. Morgan, još nisu donijeli odluku.

Upozorenje Ministarstava spoljnih poslova i finansija objavljeno je nakon upita nekoliko banaka o tome smiju li učestvovati u ruskoj prodaji obveznica.

Državni funkcioneri rekli su da bi pomaganje Rusiji bilo u suprotnosti s ciljevima sankcija.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *