Qatari Diar ne želi da plaća eksproprijaciju

Dodajte komentar
Plavi hotizonti

Katarska kompanija Qatari Diar odustaje od gradnje višemilionskog projekta na Plavim horizontima, između ostalog, jer ne želi da plaća razliku cijena građanima čije je zemljište eksproprisano za tu namjenu, piše Dan.

Prema odluci kotorskog Osnovnog suda, građanima koji imaju zemljište obuhvaćeno projektom na Plavim horizontima za kvadrat zelenih površina Vlada će plaćati 77 eura, Qatari Diar obavezan je da im plati još 23 eura po kvadratu, dok za površine mješovite namjene, umjesto utvrđenih 100 eura, treba platiti 157 eura po kvadratu.

Razliku treba da plati katarska kompanija, a kkako tvrde vlasnici zemljišta, Katarci nijesu planirali tolike izdatke i već pet godina čekaju da počne gradnja turističkog kompleksa.

Kompanija Qatari Diar kupila je od Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Primorje za oko 25 miliona eura i okolno zemljište, za koje je investitoru saopšteno da pripada Opštini Tivat, nakon čega su se javili vlasnici sa kojima država nije prethodno riješila imovinsko-pravne odnose.

Prema riječima vlasnika zemljišta, još se vode brojni sporovi pred crnogorskim sudovima oko eksproprijacije zemljišta na Plavim horizontima jer oni ne žele da pristanu na utvrđene cijene, imajući u vidu da su prije 2010. godine parcele na toj lokaciji prodavali od 200 do 400 eura.

Katarci su vidjeli da nećemo tako lako dati djedovinu, već da ćemo pred domaćim sudovima uraditi sve što možemo, kako bismo zaštitili svoju imovinu, a naravno, krajnja opcija je Međunarodni sud u Strazburu“, saopštili su vlasnici zemljišta.

Iz Ministarstva turizma i održivog razvoja su, međutim, kazali da kompanija Qatari Diar nije odustala od projekta na Plavim horizontima.

Na osnovu informacija kojima Ministarstvo raspolaže, radi se o usporavanju dinamike realizacije projekta u cilju njegovog prestrukturiranja, nikako zaustavljanju, sa akcentom na izgradnji visokokvalitetnog hotelskog rizorta kategorije pet zvjezdica“, saopštili su iz Ministarstva.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *