Dugovi Montenegro Airlinesa 71 miliona, traže još pomoći

Dodajte komentar

Dugovi državne kompanije Montenegro erlajns iznose 71 milion eura na dan 21. januar ove godine, navedeno je u Informaciji o prioritetnim obavezama kompanije koju je sačinilo Ministarstvo saobraćaja Ivana Brajovića u koju su “Vijesti” imale uvid.Ukupan dug dobavljačima je 31,2 miliona eura, od čega je na naplatu već dospjelo 12,3 miliona. Dug bankama je 10,1 milion eura, od čega je dospjelo 3,8 miliona eura. Brazilskoj banci BNDES za kupovinu aviona embraer dužni su 18,8 miliona eura, od čega ove godine dospijevaju dvije rate od ukupno 3,7 miliona eura. Kako je navedeno, dug Poreskoj upravi iznosi 11,4 miliona eura, zaključno sa obavezama za oktobarsku zaradu.

Ovom Informacijom traži se obezbjeđenje garancije od milion eura za kupovinu goriva od Jugopetrola, kao i preuzimanje obaveza vraćanja dvije rate brazilskoj banci od 3,7 miliona. MA Jugopetrolu već duguje milion i po eura i cijeli iznos je dospio na naplatu.

Dug Aerodromima Crne Gore, po više osnova, iznosi 13,2 miliona eura, od čega je pet miliona dospjelo za naplatu, a za 8,1 milion je postoji sporazum na osnovu izvršnih sudskih presuda.

Dug beogradskom Aerodromu iznosi milion i po eura, a na naplatu je stiglo 379 hiljada. Agenciji za kontrolu letjenja dužni su 9,4 miliona, a dospjelo je na naplatu 742 hiljade.

Dugovi po osnovu zakupa aviona iz ranijih perioda iznose 2,5 miliona eura, a dva miliona su dospjela na naplatu. Za rezervne djelove, osiguranja i Eurokontrolu MA duguje ukupno dva miliona eura, od čega je 1,7 dospjelo na naplatu.

MA ima aktivnih deset kredita sa ukupnim obavezama od 10,1 milion eura, od čega ove godine treba da vrate 3,8 miliona eura.

U izvještaju je predloženo da se zaduže ministarstva finansija i saobraćaja da komuniciraju sa nadležnim tijelima Evropske komisije o mogućnostima produženja roka za implementaciju mjera definisanih Programom restrukturiranja MA i definisanju novih mjera.

Ovaj program Vlada je usvojila u martu 2012. godine i on je istekao prošle godine. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU potpisan je 2010. i između ostalog precizira da se državna pomoć može dodijeliti jednom u deset godina. Nova pomoć države ovoj kompaniji značila bi kršenje propisa EU, a istovremeno bez pomoći države kompanije ne bi mogla opstati na tržištu i sa ovolikim dugovima. Prema izvještaju revizora za 2014. godinu obaveze kompanije su bile veće od njene imovine za 17 miliona eura.

Privatizacija MA nalazi se u planu za privatizaciju za ovo godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *