Amerikanci se sele u Evropu zbog besplatnog školovanja

Dodajte komentar

Zbog visokih školarina mladi Amerikanci se sve češće odlučuju na selidbu u Evropu gdje su cijene studiranja daleko pristupačnije.

Širom Evrope postoji više od 44 koledža gdje Amerikanci mogu da diplomiraju besplatno, tvrdi Dženifer Vijemont, osnivač savjetničkog servisa “Beyond The States” (izvan Amerike).

Svi javni koledži u Njemačkoj, Islandu, Norveškoj i Finskoj su besplatni za njihove građane i inostrane studente. Neki privatni koledži u EU, takođe, ne naplaćuju školarinu. Od kojih mnogi nude programe prema kojim se predavanja održavaju u potpunosti na engleskom.

A, i kada se naplaćuje školarina, ona je daleko manja nego u SAD. Prosječna školarina (bez smještaja) na javnim koledžima u SAD je 9.410 dolara, a u privatnim 32.405. S druge strane, u Evropi je školarina na većini koledža ispod 2.225 dolara. Najveće školarine su u Holandiji, ali su i one uglavnom ispod 9.000 dolara, tvrdi Vijemont.

Naravno, većina američkih stdenata ne plaća punu školarinu. Na javnim koledžima studenti sa grantovima i stipendijama prosječno plaćaju oko 4.000 dolara. Ipak, to i dalje nije bolje od besplatnog, piše Si-En-En.

“Najčešći povod za odlazak u inostranstvo su cijene školarina. Ali, kada stignu u Evropu, studenti vide da postoje i druge beneficije – učenje novog jezika, mogućnost putovanja i priprema za rad na globalnom tržištu”, kaže Vijemont i dodaje da “ipak, to nije za svakoga. Ovdje, na primjer, nema američkog fudbala i nekih drugih stvari koje su uobičajene u SAD”.

Izvor: EV

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *