Uprkos padu prihoda regionalni naftaši zadržali visoku dobit

Dodajte komentar

Zbog nižih cijena nafte na svjetskom tržištu regionalne naftne kompanije ostvarile su značajno manje prihode u 2015. godini, ali su uglavnom uspjele povećati dobit.

Hrvatska energetska kompanija INA prošle godine ostvarila je 3,67 milijarde kuna (537 miliona eura) prilagođene bruto dobiti iz poslovnja ili devet odsto više nego prethodne godine. Prihodi od prodaje iznosili su 18,86 mlrd kuna (2.48 milijardi eura) , što je 21 posto manje nego 2014. godine.
Međutim, bruto operativna dobit dostigla 2,95 mlrd kuna (388 miliona eura), što je deset posto više nego 2014.

Ina racionalizuje proizvodnju, a prošle godine joj je uspjelo da preokrene trend smanjenja proizvodnje nafte i plina iz prethodnih godina. Proizvodnju je povećala za šest posto, a domaća proizvodnja nafte porasla je za petinu.

Restrukturiranje u trgovini na malo bio je jedan od glavnih koraka za povećanje produktivnosti. Ove godine, zbog niske cijene nafte, trebalo bi da poduzmemo dalje korake u tom pravcu“, ocijenio je direktor INA-e Zsoltan Áldott.

Mađarski MOL povećao je bruto operativnu dobit za 13 posto, na 2,5 milijardi dolara (2.27 milijardi eura).
Kompanija je objavila da je prošle godine u poslovanju rafinerija postigla “istorijski najjače finansijske rezultate”.
U ovom dijelu poslovanja MOL bilježi dobit od 1,65 milijardi, što je dvostruko više nego u 2014. godini.

Naftna industrija Srbije (NIS) imala je u 2015. godini neto dobit od 14,6 milijardi dinara što je gotovo upola manje nego 2014. godine i na nju su u najvećoj mjeri uticali pad cijena nafte na svjetskom tržištu od gotovo 50 odsto i negativni uticaj kursnih razlika od 8,1 milijardu dinara, saopštila je ta kompanija.

Iako su finansijski pokazatelji niži nego 2014. godine, oni su znatno viši od planiranih za 2015, uzimajući u obzir pad cijena sirove nafte“, ističe se saopštenju.  Neto dobit NIS-a u 2014. godini bila je 27,8 milijardi dinara. Dodaje se da je održanju profitabilnosti u izuzetno složenim uslovima za poslovanje u najvećoj meri doprinijelo kontinuirano provodjenje programa operativne efikasnosti.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *