Šojble: Devizni kursevi ne smiju biti zloupotrebljeni

Devizni kursevi ne bi trebalo da budu zloupotrebljeni za podsticanje domaćeg privrednog rasta na štetu drugih ekonomija, a finansijska tržišta moraju biti stabilnija, izjavio je u srijedu njemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Šojble je, u jednom intervjuu uoči sastanka Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu (G20), čiji je domaćin ove nedjelje Kina, rekao i da isuviše labava monetarna politika nosi rizike, pozivajući američku Upravu federalnih rezervi (Fed) da obezbijedi jasniju sliku svoje monetarne politike, prenosi agencija Rojters.

Moramo obezbijediti veću stabilnost na finansijskim tržištima. Zajednički dogovorena pravila G20 ne mogu biti dovedena u pitanje. Devizni kursevi ne bi trebalo da budu zloupotrebljeni kao instrument za kreiranje rasta“, naveo je on.

Kreatori politika unutar G20 bi, prema riječima Šojblea, trebalo da se fokusiraju na stvaranje održivog rasta, a ne da nagomilavaju novi dug.

Put jeftinog novca na kraju vodi ka nesreći“, upozorio je njemački ministar.

Takođe je naveo da su prisutni različiti signali vezano za monetarnu politiku Feda, zbog čega će, kako je rekao, pozvati guvernere centralnih banaka iz Grupe 20 da budu otvoreniji u komunikaciji, dodaje britanska agencija.

Imamo visok stepen neizvjesnosti“, kazao je Šojble, misleći na stanje u globalnoj ekonomiji i dodao da je „rizik od izlaska Velike Britanije iz EU još uvijek na stolu“ i da europska unija „nije u najboljem stanju, diplomatski rečeno“, prenio je Rojters.

Capital.ba

Check Also

Deseta prodaja imovine bivše fabrike Radoje Dakić

Stečajni upravnik Mladen Marković oglasio je desetu prodaju imovine bivše fabrike Radoje Dakić. Na prodaji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *