Fič snizio prognozu cijene nafte na 35 dolara za 2016.

Dodajte komentar

Rejting agencija Fič snizila je raniju prognozu cijene nafte za 22 procenta, sa 45 na 34 dolara za barel, saopštila je ta kompanija, dodajući da taj potez odražava njen “stav da je sve veća vjerovatnoća da oporavka cena neće biti u ovoj godini”.

Naše novo polazište je da će cijene nafte ”brent” i WTI u proseku biti 35 dolara po barelu u 2016.godini“, navodi se u saopštenju Fiča, koje prenosi ruska agencija TAS.Smanjenje se duguje kombinaciji rasta zaliha zbog blage zime, veće januarske proizvodnje od očekivane unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i sve očiglednijim znacima da će globalni ekonomski rast u ovoj godini biti slabiji nego što se ranije prognoziralo“, naveli su iz Fiča.

To upućuje na zaključak, kako se dodaje, da će viška ponude biti i u drugoj polovini 2016, čak i ako se smanji sadašnji nivo isporuka, i da će se tržište vjerovatno uravnotežiti tek 2017. godine. “Ali, čak i tada će vrlo visoke zalihe ograničiti rast cijena“, navodi se dalje.

Agencija je takođe revidirala naniže cijenu nafte u takozvanom najgorem scenariju, na nivo na od 25 dolara za barel u 2016, sa perspektivom rasta na 40 dolara dugoročno. Fič je ranije svoje prognoze cijena nafte revidirao 20. januara, prenosi TAS.

Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *