Više od 90 odsto privrednika zadovoljno uslovima IRF-a

Dodajte komentar

Rokovima otplate kredita dobijenih od Investicionorazvojnog fonda zadovoljno je 93,9 odsto korisnika, grejs periodom 90,2 odsto, a 82,9 odsto kamatama – pokazalo je istraživanje, odnosno anketa među privrednicima koju je Fond uradio u prošloj godini.Ključna poruka je da poslovna politika Investiciono-razvojnog fonda apsolutno odgovara potrebama crnogorskih privrednika.

Gotovo 70 odsto ispitanika je, na pitanje koliko su korisnici kreditnih sredstava zadovoljni uslugama koje pruža IRF, odgovorilo da su veoma zadovoljni finansijskim uslugama koje su dobili od IRF-a – navodi se u saopštenju koje je Fond juče proslijedio medijima.

Nezadovoljnih je, po anketi, bilo 24,5 odsto, dok se 5,9 odsto izjasnilo da nije ni zadovoljno ni nezadovoljno.

Ključni razlog opredjeljenja saradnje sa IRF-om je to što su kamatne stope, rokovi otplate i grejs period koje nudi Fond najpovoljniji na tržištu kapitala – ocijenili su privrednici.

IRF je, kako navode, postao predvodnik u finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća sa težnjom da u dužem vremenskom periodu obezbijedi klijentima kreditne linije sa najpovoljnijim uslovima u cilju otvaranja novih preduzeća i radnih mjesta.

Ovakvi rezultati istraživanja pokazuju, ocijenili su, da je IRF kreditnu djelatnost usmjerio prema razvoju malih i srednjih preduzeća omogućavajući im lakši pristup sredstvima u svim fazama njihovog razvoja.

Instrumentima i najpovoljnijim kreditnim uslovima u regionu, kreiranim po želji tržišta, navodi se u saopštenju, kreditne linije IRF-a su usmjerene prema ispunjavanju različitih potreba mikro, malih i srednjih preduzeća. Poslovanje sa IRF-om, kažu privrednici, daje im sigurnost.

To pokazuje podatak da gotovo 75 odsto klijenata IRF-a procjenjuje kako će njihov biznis, u narednih pet godina, zabilježiti značajan rast. Ako se porede očekivanja privrednika koji nijesu klijenti IRF-a, vidi se da je među korisnicima usluga IRF-a prisutan visok stepen optimizma u pogledu budućnosti njihovih biznisa smatraju u IRF-u. Istraživanje je pokazalo da je 9,4 odsto klijenata odgovorilo da očekuje stagnaciju biznisa, 2,3 odsto očekuje njegovo reduciranje, dok 12,9 odsto nije moglo da ocijeni jer je previše nepoznanica.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *