Ugovor EPCG i A2A još nije finalizovan

Dodajte komentar

Ugovor između Vlade i italijanske kompanije A2A u vezi daljeg upravljanja u Elektroprivredi (EPCG) još nije finalizovan, saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić i dodao da se projekat drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, uprkos tome, realizuje planiranom dinamikom.

Ugovor još nije finalizovan, jer onoga momenta kada se to desi on će biti na Vladi i dalje proslijeđen parlamentu ukoliko to bude neophodno. Svi elementi dogovora sa naše strane ostaju isti, a to je da smo mi spremni da napravimo dogovor oko menadžmenta sa A2A ukoliko to znači da smo se prethodno sporazumjeli oko razvojnih projekata“, kazao je Kavarić.

On je novinarima, na događaju povodom zatvaranja IPA projekta pod nazivom Jačanje konkurentnosti lokalnih malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori kroz razvoj klastera, rekao da se projekat drugog bloka TE, bez obzira na razgovore koji se vode, realizuje predviđenom dinamikom.

Po tom pitanju nema zastoja i to je nešto oko čega Vlada neće praviti kompromise“, poručio je Kavarić.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović saopštio je krajem januara da su Vlada i A2A na pragu su novog dogovora u vezi dalje saradnje. On je tada rekao da će A2A podržati zahtjev Vlade da EPCG dobije garancije za izgradnju drugog bloka TE, dok će Vlada italijanskoj kompaniji dati izvršni menadžment.

Kavarić kaže da je Lazović, po tom pitanju, ispravno dao koordinate.

Spremni smo na dogovor koji neće ni na koji način dovesti u pitanje razvojne performanse EPCG“, kazao je Kavarić.

Međutim, nije mogao da precizira kada bi dogovor mogao biti postignut.

Ne mogu da dajem bilo kakve špekulacije. U ovom momentu to izgleda da može da bude brzo. Međutim, dogovor uvijek podrazumijeva saradnju dvije strane. Važno je da se projekat realizuje optimalnom dinamikom“, zaključio je Kavarić.

Vlada više od godinu i po vodi pregovore sa A2A u vezi nastavka daljeg partnerstva u EPCG. U prethodnom periodu se, u vezi dalje saradnje između Vlade i A2A, spekulisalo o nekoliko mogućih opcija.

Na tenderu za izgradnju drugog bloka TE pobijedila je Škoda Praha koja je kao izvođač radova, prema tenderu, dužna da obezbijedi investitoru izgradnje drugog bloka kredit u vrijednosti od 85 odsto investicije. Izgradnja košta 338,5 miliona eura, dok bi godišnja proizvodnja bila 1,6 hiljada gigavat sati.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *