EU pokreće akcioni plan za razvoj superbrze 5G mobilne mreže

Dodajte komentar

Evropska unija saopštila je u utorak da će pokrenuti akcioni plan za razvoj 5G mobilne mreže koja će masovno ubrzati internet veze, u nastojanju da se izbjegne zaostajanje za drugim regijama.

Komisija će raditi zajedno s industrijom u pripremi koordiniranog akcionog plana 5G za Evropu“, rekao je povjerenik EU Gunther Oettinger na Mobile World Congress, najvećem svjetskom mobilnom sajmu u Barseloni. Akcioni plan trebalo da bude usvojen do kraja ove godine i ima za cilj da uključi telekom kompanije, kao i velike igrače iz automobilske industrije, medija i energetike, dodao je on.

Evropa je imala vodeću ulogu u GSM tehnologiji – originalnom standardu za mobilne mreže – u devedesetim , ali je pala iza SAD-a i Azije kako su uvedene brže 4G veze.

Preduzeća su u više navrata pozvala EU da poboljša kvalitet infrastrukture mobilne komunikacije, navodeći da neadekvatna mreže ometa stvaranje novih radnih mjesta i rast u vrijeme kada Evropa polako izlazi iz recesije.

Moramo učiti iz naših neuspjeha. Ne možemo priuštiti sebi da budemo iza u nečemu što je najvažnija transformacije društava od industrijske revolucije“, rekao je povjerenik EU-a.

Mobilna 5G mreža obećava bolje veze za sve veći broj mobilnih korisnika Interneta.
EU procjenjuje da film visoke definicije može biti preuzet za šest sekundi s novom tehnologijom, za razliku od više od šest minuta sa 4G.

Nova 5G mreža mogla bi otvoriti niz usluga dostavljanjem podataka većim brzinama, kao što su daljinske hirurške operacije ili samovožnja automobilima i omogućiti korisnicima da iskuse video i virtualnu stvarnost s lakoćom.

Međunarodna unija za telekomunikacije, agencija UN-a koja radi na interkonekciji među globalnim pružaocima usluga, saopćila je da su zemlje članice odobrile plan o usklađivanju standarda za 5G, uz očekivano uvođenje 2020.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *