Donacije otkrile ko su favoriti Wall Streeta u trci za američkog predsjednika

Dodajte komentar

Republikanski kandidat Marco Rubio dobio je najviše novca od donatora s Wall Streeta među kandidatima u trci za američkog predsjednika, dok je Donald Trump dobio samo oko 1.500 dolara, pokazuje analiza Reutersa, na temelju javno dostupnih podataka o finansiranju kampanji.

Rubio, republikanski senator s Floride, dobio je tako više od četiri miliona dolara od radnika banaka i investicionih kompanija, poput Bank of America, Deutsche Banka i Goldman Sachs Groupa od prošlogodišnjeg objavljivanja kandidature za predsjedničku trku, pokazala je analiza individualnih donacija koje su bile veće od 200 dolara.

Bivši guverner Floride Jeb Bush, koji se povukao iz trke u subotu zbog slabog rezultata postignutog na predizborima u saveznim državama Iowa, New Hampshire i Južna Karolina, drugi je po iznosu donacija s Wall Streeta, s prikupljenih 2,45 miliona dolara. Na trećem je mjestu demokratska kandidatkinja Hillary Clinton sa 723.361 dolara.

Budući da se sužava broj kandidata u republikanskom taboru, Marcu Rubiju mogle bi stići nove donacije. Vrlo brzo nakon što je iz utrke ispao Jeb Bush nekoliko je njegovih donatora Reutersu kazalo da se pripremaju za prebacivanje svoje finansijske podrške Rubiju.

Donatori s Wall Streeta mogu pomoći kandidatima kao što im mogu i naštetiti u prikupljanju glasova, posebno kod onih glasača koji krive bankare za finansijsku krizu koja je izbila 2008. godine i veliku recesiju koja je potom uslijedila.

Sama ideja da se novac prikuplja na Wall Streetu je škakljiva. Čak i na strani republikanaca postoji određeno nepovjerenje unutar baze u pogledu toga sektora, kazao je profesor s University of Iowa Tim Hagle.

No, Hagle je kazao i da bi Rubiju mogla pomoći finansijska podrška jer bi želio da postane republikanski protivkandidat Donaldu Trumpu.

Demokratski kandidat Bernie Sanders i republikanski Donald Trump dobili su, pak, najmanje iznose od Wall Streeta. To i ne čudi jer Sanders krivi Wall Street za finansijsku krizu i obećava da će velike banke podijeliti u manje. Prikupio je 26.650 dolara od bankara od najave svoje kandidature, što je tek majušan iznos od ukupno prikupljenih 96 miliona dolara.

Trump, koji sam finansira svoju kampanju, namaknuo je samo 1.566 dolara od radnika banaka. Većina novca za finansiranje kampanje dolazi od prodaje robe putem njegove mrežne stranice.

Liderpress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *