Stvorena balkanska berza, mamac za velike ulagače

Dodajte komentar

Regionalna platforma jugoistočne Evrope, poznata pod imenom SEELink, trebalo bi da startuje krajem marta otvarajući investitorima ‘one-stop shop’ za kupovinu 400-tinjak dionica na pet tržišta.

Radi se o projektu koji su 2014. pokrenule Zagrebačka, Makedonska i Bugarska berza s idejom da se stvori jedinstveno mjesto za razmjenu kupoprodajnih naloga u regiji.Osnivačima su se juče priključile Srbija i Slovenija, svečanim potpisom sporazuma na Western Balkans Investment Summitu u organizaciji EBRD-a u Londonu. Regionalno povezivanje podupro je i EBRD bespovratnom finansijskom injekcijom od pola miliona eura, ali i dugoročno daleko snažnijim signalom, ulaskom u vlasništvo Zagrebačke berze.

Zadovoljstvo pridruživanjem Ljubljane i Beograda ne skriva čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić. “To će svakako doprinijeti atratktivnosti platforme, prve u Evropi koja pomaže povezati tržišta na ovakav inovativan način“, kaže Gažić.

Ideja SEE Linka je jačanje veza između tržišta kapitala u jugoistočnoj Evropi. Umjesto kapitalnih povezivanja, koja za sobom povlače niz političkih i regulatornih ograničenja, realni(ji)m je ocijenjeno trgovinsko ispreplitanje usitnjenih tržišta. Okrupnjavanje na zajedničkoj platformi moglo bi konačno regiju staviti na kartu većih investitora, nadaju se inicijatori, ali i brokeri. To je korak u pravom smjeru, no radi se o dugoročnom projektu koji u prvoj fazi podrazumijeva povezivanje učesnika da proslijeđuju naloge”, rekao je Poslovnom dnevniku Danijel Nevidal iz InterCapitala, najveće brokerske kuće po prometu u 2015.

U kasnijim fazama, dodaje, ostaje ujednačiti individualne sisteme namire koji u pojedinim zemljama različito riješene, s preprekom različitih valuta. “Mi smo kao kuća odmah podržali taj projekt, kao i svaku drugi koji će rezultirati većom likvdnošću i promocijom tržišta“, dodaje.

Premda sličnih inicijativa trenutno u Europi nema, sagovornici Poslovnog ističu da će se na taj način povećati likvidnost berzi jer se ne stvara alternativno tržište već postojeća zadržavaju svoj identitet.  “U ovom biznisu što si veći, to je bolje, a platforma će zasigurno biti dobar signal stranim institucionalnim investitorima koji u jednom koraku dobijaju pristup na pet tržišta. Ako na platformi kotira pet kompanija s velikom tržišnom kapitalizacijom, atraktivnost je puno veća nego na pojedinačnoj berzi”, kaže Nevidal.

(Cijeli tekst pročitajte na portalu Poslovni.hr)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *