Plate će smanjivati i u Montenegroerlajnzu

Ukoliko se usvoji predlog zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, državna preduzeća koja posluju u minusu trebalo bi da smanje plate zaposlenima, za početak deset odsto, što znači da su kompanije Monteneroerlajnz, Željeznički prevoz i Željeznička infrastruktura samo neka preduzeća koja će morati odmah po usvajanju zakona da smanje mjesečna primanja radnicima.

Kompanija Montenergoerlajnz već godinama ne izlazi iz debelog minusa, pa su 2014. godinu završili sa gubitkom od 9,5 miliona eura, a 2013. sa 5,2 miliona eura minusa. Ni željeznička preduzeća ne zaostaju sa gubicima i minusima. Kompanija ŽICG je 2014. godinu završila sa gubitkom od 5,5 miliona eura, odnosno sa minusom od oko tri miliona eura godinu ranije, dok je ŽPCG 2014. godinu završio sa minusom od 3,9 miliona eura, odnosno sa gubitkom od 3,4 miliona eura 2013. godine. U istom košu biće i kompanija Održavanje željezničkih voznih sredstava, koja iako nema milionske gubitke 2014. godinu završila je sa minusom od 756,6 hiljada eura.

Ukoliko poslanici u parlamentu usvoje to zakonsko rješenje, to znači da će preko dvije hiljade radnika primati umanjene zarade. Prema riječima nezavisnog poslanika Mladena Bojanića, takav predlog zakona ne može biti rješenje. On je kazao da su ovakvi rezultati poslovanja ništa drugo do posledica partijskog zapošljavanja, umjesto stručnog. Bojanić je istakao da je vladajuća partija punila preduzeća svojim kadrovima, naročito u izbornim godinama, ne mareći za njihovu stručnost i znanje i da je sve to rezultiralo negativnim poslovanjem izvjesnih preduzeća.

– To rješenje predlačaga zakona dobro, smanjivanje plate nije rješenje i neće donijeti rezultate. Svima je jasno da je u državnim organima neophodna jedna velika reforma kadra. Javna preduzeća prvenstveno treba osloboditi partijskog zapošljavanja i naći stručne i sposobne ljude koji mogu da vode te kompanije. Drugim riječima, tim kompanijama je potreban kompletno novi menadžment, pa tek onda možemo govoriti o tržišnom nagrađivanju ili pak o kažnjavanju, rekao je Bojanić.

On je rekao da će zbog partijskog zapošljavanja ispaštati oni koji nijesu ni za šta krivi.

Ispaštaće radnici koji nijesu ni za šta krivi i koji firme ne mogu izvući iz minusa. Radnici koji nijesu dovedeni partijski, već pošteno zarađuju za koru hljeba ne treba kažnjavati nijednim eurom od plate, a kamoli sa deset odsto. Ponovljam, kompletna reforma treba da se uradi,’da se sa čelnih mjesta smijene partijski miljenici i da se postave stručni ljudi. Kažnjavanjem poštenih radnika ne može se ništa uraditi ni postići. Ovo je samo još jedno vladino šminkanje i Vlada po ko zna koji put pokušava da stvori privid u narodu da nešto radi i da pokušava nešto da poboljša i promijeni, zaključio je Bojanić.

Dan

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.