Na današnji dan osnovan Obod

Dodajte komentar

Na današnji dan 1953. godine osnovana je Elektroindustrija “Obod” na Cetinju koja je počela sa proizvodnjom sapuna, pasti za cipele, a nešto kasnije uvedena je i proizvodnja fluorescentnih svjetiljki i prepoznatljive bijele tehnike.

Obod je zapošljavao preko 5.000 radnika i nije bilo kuće u nekadašnjoj Jugoslaviji koja nije imala barem nešto što je proizvela ova fabrika.

Otvaranje Oboda imalo je poseban značaj za tadašnji razvoj Cetinja. Prema statističkim podacima, 1988. u fabrici je proizvedeno 265.000 raznih vrsta hladnjaka, 238.000 ledomata, preko 100.000 mašina za pranje rublja, 549.000 elektromotora i 459 tona raznih vrsta svjetiljki.

Početkom 90-ih, raspadom SFRJ i uvođenjem sankcija, u “Obodu” dolazi do drastičnog pada proizvodnje.

Kasnije, novi Obod je upošljavao 476 direktno zaposlenih radnika i oko 100 radnika iz drugih dioničarskih društava koji su za firmu vršili izvjesne usluge kao što je transport, obezbjeđenje objekata, i slično.

Međutim, kako se i nova firma pokazala nelikvidnom, proizvodnja je opet bila obustavljena.

U 2005. godini, preduzeće se registruje kao OBOD Elektroindustrija AD, čekajući na privatizaciju ili strateško partnerstvo sa nekom inostranom kompanijom.  Imate li u svojim kućama neki aparat iz Oboda?

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *