Više od polovine čovječanstva ugroženo nestašicom vode

Dodajte komentar

Više od polovine čovječanstva, ili oko četiri milijarde ljudi, pati zbog nestašice vode najmanje mjesec dana godišnje, navodi se u nedavno objavljenoj studiji holandskog naučnika Arjena Hoekstra sa holandskog Univerziteta u gradu Twente.

Najnovija studija mnogo je pesimističnija u odnosu na ranije procjene, kada je ukupan broj pogođenih nestašicama vode procjenjivan na 1,7-3,1 milijardu ljudi. Problem je stalno u porastu“, kazao je Hoekstra u razgovoru za bečki Standard. S jedne strane, treba uzeti u obzir cijelu populaciju koja stalno nema na raspolaganju vodu za piće. S druge strane, mijenjaju se navike potrošnje u zemljama u razvoju, koje daju doprinos ukupnoj potrošnji. Osim toga, Hoekstra napominje da su u igri i klimatske promjene, koje dodatno jačaju nestašice vode u suhim područjima.

Oko pola miliona ljudi je najviše pogođeno nestašicom vode, budući da oni nemaju vodu kontinuirano tokom svih dvanaest mjeseci u godini.

Što to znači za lokalno stanovništvo, zavisi od drugih okolnosti. U pustinjskim regijama Bliskog istoka energetska postrojenja za desalinizaciju vode iz okeana su skupa.  Voda i hrana se direktno uvoze, a u tom slučaju ni industrija ni poljoprivreda ne mogu biti dovoljno snabdijevene vodom.

Zajedno sa političkim ili vjerskim sukobima povećanje nestašice vode može pokrenuti dalji talas izbjeglica, smatra Hoekstra.

Prema Hoekstri, štednja nije rješenje za problem nestašice vode. Tom problemu može se suprotstaviti mnogo efikasnije po njegovom mišljenju svakodnevnim šopingom. Da bi se proizveo jedan kilogram povrća, potrebno je oko 322 litara vode. Ako se uveze krompir iz Egipta u Centralnu Evropu, onda je to uvoz vode iz sušnih područja. “To je voda koja se ne koristi na održiv način“, piše naučnik.

Uvoz vode preko hrane mnogo jači efekat izazva kod životinjskih proizvoda čija proizvodnja zahtijeva više tečnosti. Za kilogram govedine potrebno je više od 15.000 litara. U Evropi, potrošnja mesa doprinosi ukupnoj potrošnji vode sa oko petnaest posto.
Manje mesa za jelo ima ogroman uticaj“. Osim toga, stručnjak preporučuje da se konzumiraju uglavnom lokalni proizvodi i uvezena roba samo iz susjednih zemalja, kako bi se izbjegao uvoz vode iz regiona koji su ugroženi sušom.

Izvor: Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *