Pokušaj spašavanja posrnulog carstva, Yahoo službeno pokrenuo prodaju svog core biznisa

Dodajte komentar

Yahoo je ovoga petka službeno pokrenuo prodaju svog core biznisa kako bi se izvukao od plaćanja 12 milijardi dolara poreza i time smirio velike dioničare Yahooa koji su nervozni zbog pada vrijednosti internet biznisa kompanije, prenosi Business Insider.

Izvršna direktorica Marissa Mayer prošle je nedjelje izjavila da uprava Yahooa ispituje strateške alternative za svoj posrnuli internet biznis, ali i da nastavljaju s planom za spin-off tog segmenta poslovanja.

Pokretanje postupka prodaje, koji kompanija Staboard Value zajedno s ostalim dioničarima gura od prošle godine, pokazuje da je Yahoo sve bliže prodaji svog core biznisa koji uključuje pretraživač Yahooa, mail servis i news portale velikog internet diva.

Ne odustaju od namjere postavljanja direktora

Jeffrey Smith, osnivač kompanije Starboard Value koja ima znatan udio u dionicama Yahooa, ne odustaje od svoje namjere da postavi grupu direktora koji su već upoznati sa čitavom problematikom na čelo odbora Yahooa.

Smith je u pismu, kojeg je 6. januara poslao Marissi Mayer, naglasio da ako izvršni odbor ne napravi nužne promjene unutar kompanije da bi moglo doći do raspisivanja izbora novog odbora kako bi dioničari mogli zamijeniti većinu uprave novim direktorima koji će predstavljati njihove interese.

Uprkos tome što sadašnji odbor trenutno pokazuje da je spreman da učini ono što Smith traži, on svejedno planira da imenuje cijeli niz direktora kako bi osigurao da procesi prodaje budu odrađeni na ispravan način.

Najvrijedniji dio Yahooa je u Alibabi

Među potencijalnim kupcima core biznisa Yahooa spominjali su se medijski magnat Rupert Murdoch i Verzion, a višemjesečne spekulacije o njihovom interesu potvrdio je i šef finansija Fran Shammo koji je rekao kako će “Verzion istražiti mogućnosti oko potencijalne akvizicije Yahooa”.

Najvrijedniji dio Yahooa, vlasnički udio u kineskom e-commerce divu Alibabi čija se vrijednost procjenjuje na više od 28 milijardi dolara, ujedno je njen najveći teret, jer Yahoo ne može odvojiti od core biznis kompanije bez plaćanja poreza.

Odvajanje našeg vlasničkog udjela u Alibabi od operativnog poslovanja Yahooa neophodno je kako bi se maksimalno povećala vrijednost za naše dioničare”, izjavila je Mayer ovog petka.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *