Na SAD i Rusiju otpada 60 posto ukupnog izvezenog naoružanja

Dodajte komentar

SAD i Rusija su daleko najveći izvoznici oružja – SAD izvoze 33 posto globalnog naoružanja, a Rusija 25 posto, navodi stokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja /SIPRI/.

Najveći klijenti SAD jesu Saudijska Arabija, koja uvozi 9,7 posto američkog naoružanja, zatim Ujedinjeni Arapski Emirati sa 9,1 posto i Turska – 6,6 posto.

Regija koji uvozi najviše američkog oružja jeste Bliski istok, u koji “odlazi” 41 posto naoružanja.

SAD u zemlje Azije i Okeanije prodaju 40 posto svog naoružanja.

Tokom posljednjih pet godina, isporuke glavnih vrsta konvencionalnog naoružanja iz SAD povećane su za 27 posto u odnosu na period 2006 – 2010. godina.

Drugo mjesto na popisu najvećih izvoznika naoružanja pripada Rusiji. Izvoz glavnih vrsta konvencionalnog naoružanja iz Rusije u posljednjih pet godina povećan je za 28 posto.

Prema podacima SIPRI, najveći uvoznici ruskog oružja u posljednjih pet godina su Indija sa 39 posto, Kina – 11 posto i Vijetnam – 11 posto.

Kada se radi o izvozi prema regijama, najviše oružja iz Rusije uvezle su zemlje Azije i Okeanije.

Na trećem mjestu među najvećim izvoznicima naoružanja jeste Kina sa 5,9 posto, na četvrtom mjestu je Francuska sa 5,6 posto, a na petom Njjemačka sa 4,7 posto ukupnog udjela u prodaji oružja.

Baze podataka instituta SIPRI odnose se na period od 1950. godine, a u opisu tendencija međunarodnih vojnih transfera stručnjaci instituta koriste prosječnu vrijednost iz petogodišnjeg perioda.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *