“100 šešira”: Zagonetka koju moraju riješiti kandidati za posao u Googleu

Dodajte komentar

Autori s Oxforda, kanadskog Instituta za istraživanja i Googleov DeepMind tvrde da njihova zagonetka može vrlo jednostavno riješiti probleme u komunikaciji u kolektivu jedne kompanije.O čemu je riječ?

To je test koji rješavaju i kandidati za radno mjesto u Googlu, pa nije na odmet pogledati i čemu se radi i malo razmisliti.

Dakle, zagonetka “100 šešira” ide ovako: 100 zatvorenika stoje u liniji jedan iza drugog i svaki nosi crveni ili plavi šešir. Svaki od njih vidi onoga ispred sebe, ali ne i onoga iza sebe – kao ni onaj koji je njemu na glavi.

Tada zatvorski čuvar kreće od kraja reda i pita svakog zatvorenika koje boje im je šešir. Ako pogode, spašeni su, a ako promaše, biće pogubljeni. Prednost zatvorenika je da prije nego li čuvari krenu u ispitivanje, dozvoljeno im je da se svi zajedno dogovore i dođu do plana i strategije kako spasiti život jedno drugome.

Nakon promišljanja i dogovaranja, utvrđeno je kako će onaj zatvorenik koji je zadnji u redu, a od kojeg i počinje ispitivanje, reći kako ima plavi šešir – jer on je taj koji vidi sve ispred sebe tako da prvi bira boju. Dakle, broj jedan koji je neparan, tako da će svaki sljedeći neparan biti plave boje – dok je paran šešir crvene boje.

Dogovorom i planom svi su ostali spašeni, što je i pokazatelj kako je u ljudskim odnosima najvažnija komunikacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *