10 kompanija sa najvećim padom vrijednosti u 2016.

Dodajte komentar

Ovu godinu većina brokerskih kuća naziva ‘Armagedonom’ berzanskih tržišta i, ukoliko se uračuna nekoliko posljednjih nedjelja, ovo je sigurno najgori početak neke godine u istoriji svjetskih berzi.

Do 5. februara ove godine, S&P 500 je opao 8%, Dow30 7% i Nasdaq je oslabio 13% od početka godine, a većina brokerskih kuća smatra da će se selloff nastaviti do kraja marta, dok kasnije i nije moguće predvidjeti.Predstavljamo 10 velikih kompanija sa najvećim padom u 2016. godini.

American Express, -24%

Prestižna, 166 godina stara kompanija, American Express predstavlja jednu od najprestižnijih institucija i AXP akcija jedna je od najvećih ulaganja Vorena Bafeta. U martu Amex-u ističe jedan od najboljih ugovora, 16-godišnji sa kompanijom Costco koji je u tom periodu prihvatao samo American Express kreditne kartice, a VISA je već ugovorila saradnju sa ovom trgovinskom kompanijom.

Apple, -11%

Apple je prilično obeshrabrio investitore jer već traju debate, da li će se uopšte vratiti na staze raste ove godine.
Prodaja najvažnijeg proizvoda iPhone-a razočarala je tokom novogodišnjeg kvartala, što je dovelo do pada vrijednosti akcija. Najave smanjenja proizvodnje i izvještaji koji govore da je Apple najavio isporučiocima manje narudžbine takođe pokazuju koliko je tržište pametnih telefona već u stagnaciji.

Apple TV je već odložen, dok Apple Watch ne donosi profit koji se očekivao, uz prilično slabu potražnju u Kini.

GIlead Sciences, -15%

GILD akcija poznata je kao jedna od najprofitabilnijih u istoriji – na uloženih 1.000$ prije 20 godina, danas bi akcija Gilead-a vrijedjela oko 76.000$.

Chipotle, -6%

Ništa čudno, posle problema u prodaji sa ešerihijom coli, nastavio se i ove godine pad vrijednosti akcija ovog lanca prodaje buritosa.

GoPro, -40%

Posle pada vrijednosti GPRO akcije u prošloj godini od čak 70%, i ove godine se nastavlja pad akcije i sve brokerske kuće označavaju ovu kompaniju kao neperspektivnu.

eBay, -21%

I dok Amazon napreduje na svim poljima, eBay posle razlaza sa PayPal-om bilježi prilično loše rezultate.

Twitter, -34%

Pad Twittera se nastavlja. Posle pada od -35% prošle godine, nastavio se i ove godine, nastavio se i pad broja korisnika, a nije pomogao ni otkaz Džeku Dorsiju.

Deutsche Bank, -36%

Pad najveće njemačke banke nastaviće se tokom cijele ove godine, s obzirom na prilično loše stanje evropskih ekonomija.

LinkedIn, -50%

Posle Twittera, i LinkedIn bilježi težak period, dok Facebook ostaje jedina internet kompanija koja raste kvartal po kvartal. Akcije, koje su nekad vrijedjele 276$, sada se trguju na nivou od oko 110$.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *